Mедицинскa сестрa Лепa Гогић из Вишеграда: Ход по ивици за спас живота

Радоје Тасић
Mедицинскa сестрa Лепa Гогић из Вишеграда: Ход по ивици за спас живота

Вишеград - Храброст, спретност и непресушна жеља за помагањем особине су које красе медицинску сестру Лепу Гогић из Вишеграда чије људске и професионалне вриједности служе на част медицинској професији.

Ова пожртвована жена прво мисли о угроженима, па о себи, што је недавно показала пружајући помоћ тешко повријеђеном младићу, заробљеном у возилу изнад провалије. Храброст Гогићеву није напустила ни онда када је требало ући у смрскано возило и пружити прву помоћ. У тешким саобраћајним несрећама она је са великом енергијом и жаром спасавала животе, не размишљајући о томе да угрожава свој.

Због њене и храбрости њених колега Полицијска станица у Вишеграду упутила је писмо  руководству Дома здравља у овој општини у коме  захваљују медицинским екипама које професионално и несебично помажу повријеђеним у саобраћајним несрећама. У допису наводе да посебну захвалност изражавају према медицинској сестри Лепи Гогић која ризикујући сопствени живот спашава животе других. У незапамћеном саобраћајном удесу у мјесту Бродару код Вишеграда, на само стотинак метара од тунела гдје је снимљен филм "Лепа села лепо горе", аутомобил је због превелике брзине, ударио у заштитну ограду. Дио ограде је прошао кроз возило између возача и сувозача и изашао метар иза њега.

Двојица путника, која су за длаку избјегла смрт, била су тешко повријеђена и заробљена у смрсканом аутомобилу.

Гогићева је, као дио медицинске екипе, не размишљајући шта све може да се догоди ушла у возило које је висило над провалијом и ријеком Дрином и пружила прву помоћ унесрећеним. Храбра жена се увукла у гомилу гвожђа и у том кршу видјела изломљено тијело младића који је крварио.

Младић је био заробљен између сједишта, крова возила и дијела заштитне ограде која је прошла кроз њега.

- Док су ватрогасци сјекли дијелове  аутомобила, а све се то догађало над понором, јер га је баш дио ограде држао да се не сурва, пружила сам максималну помоћ младићу, па му чак дала и инфузију. Срећна сам што је спасен, то је најважније - испричала је Гогићева.

Слична саобраћајна несрећа се догодила  прије двије године у Ораховцима код Вишеграда. Гогићева је и тада била у медицинској екипи.

- Кад смо дошли на мјесто несреће у тунелу аутомобил је био на крову, а у њему се налазио возач. Увукла сам се кроз прозор. Призор је био страшан. Ноге младића су биле уклијештене у кров, ломови, крв свуда около - прича Гогићева присјећајући се страшне несреће.

И тада је учинила све што се у тако малом простору могло да се уради да човјек не искрвари. Док је возачу спасавала живот ватрогасна екипа је сјекла лимове на ауту и на крају им је помогла да из олупине извуку повријеђеног младића.

Питали смо се о чему је размишљала кад се налазила на мјесту гдје и од њене стручности, сналажљивости и невјероватне храбрости зависи нечији живот.

- Нисам много размишљала само ми је у глави било да морам помоћи унесрећенима. По природи нисам плашљива, али тек кад све прође помислим шта је све могло да се догоди да се аутомобил запалио или да се десила нека друга непредвиђена околност - каже ова скромна жена, мајка двоје дјеце.

У удесу на Бродару из уништеног аута спасен је Младен Беговић из Новог Горажда, а из тунела у Ораховцима Озрен Ћећез из Вишеграда. Они не заборављају храбру медицинску сестру, па јој се послије опоравка јављају, захваљују и подсјећају колико је велики човјек.*

Болница

Захваљујући храбрим медицинарима вишеградски Дом здравља је показао да посједује особље које заслужује велико поштовање и квалитет који се препознаје широм РС.

Лепа Гогић каже да је све лакше када има колеге који су увијек спремни да притекну у помоћ. Наглашава да јој велику подршку пружа Јелица Ђурић са којом дијели лијепе, али и тешке радне задатке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана