Мед руши рекорде

Милијана Латиновић
Мед руши рекорде

Бањалука - Пчелари у Српској оцијенили су прошлу годину изузетно медоносном, а приноси из кошница у већини крајева достизали су рекордних 50 килограма меда.

И док у јануару прошле године багремовог меда није било ни за лијека, јер су кишно вријеме и поплаве у мају 2014. утицале на медобрање, ове године га има у изобиљу. У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је принос из кошница током 2015. године био већи од 2,93 милиона килограма.

Приједорчанин Бранко Кончар један је од ријетких пчелара у Српској који је у пчелињаку у селу Подграђе у шест пчелињих заједница у сва три врцања и са три различите врсте меда постигао принос нешто већи од 100 килограма.

- У првом врцању почетком јуна ради се о багремовом меду који ипак није потпуно чист јер га пчеле обогате јасеном, глогом и маслачком. Почетком јула је било врцање меда од липе и купине, а у трећем врцању крајем јула углавном је био мед од медљике помијешан са ливадским  медом - испричао је Кончар који се пчеларством бави 19 година, а љубав према том послу пренио је и на синове, па у породичном домаћинству имају готово 200 кошница.

Велике тајне за пуне кошнице, каже Кончар, нема, а као кључно истиче да о пчелама треба бринути као и о људима.

- Да бисмо остварили високе приносе важно је да нам пчеле никада не буду гладне и болесне, а у вријеме богатих паша пчелиња друштва треба да буду добро развијена, бројна и да се не изроје - појаснио је Кончар.

Бранко и његови синови осим меда производе полен, прополис, восак и матичну млијеч. Прије неколико година постао је познат по употреби пчелињег отрова за лијечење реуматских болести, а потом је исти лијек примијенио и за васкуларне и нервно-мишићне болести и лијечење отворених рана.

Предсједник Скупштине Савеза пчелара РС Обрад Нинковић истиче да је највећи проблем са којим се суочавају пчелари лажни мед, који се на полицама у појединим маркетима може купити по цијенама знатно нижим од правог домаћег меда.

- Килограм домаћег меда кошта од 15 до 18 КМ у Херцеговини, а од 10 до 12 марака на сјеверу Српске - казао је Нинковић.

Подсјећа да РС има велике потенцијале за развој пчеларства и да је богата и различитим врстама меда.

- Херцеговина је богата медом кадуље, вријеска и других љековитих биљака. У западном дијелу Српске имамо кестенов мед, а на подручју Посавине багрем и липу. Романија и Зворник обилују шумским медом - додао је Нинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана