Матични број у породилишту прво бебама у Добоју

Д. Б.
Матични број у породилишту прво бебама у Добоју

БАЊАЛУКА - Болница “Свети апостол Лука” у Добоју биће прва здравствена установа у Српској у којој ће почети пројекат “е-беба” захваљујући којем ће новопечени родитељи без папирологије моћи да пријаве своју дјецу још у породилишту.

Трчкарање од шалтера до шалтера ускоро ће постати прошлост, јер би пројекат “е бебе” до краја године требало да заживи у свим локаним заједницама у Српској.  Умјесто садашњих пет до шест посјета различитим надлежним институцијама, родитељи ће, избјећи администрацију јер ће здравствени радници у систем уносити неопходне податке о њиховим малишанима.

Према ријечима помоћника министра за информационо друштво РС Дениса Туркановића техничка имплементација информационог система “е-беба” је у завршној фази и при крају су активности повезивања електронских регистара укључених надлежних институција.

- Потом ће се приступити тестном коришћењу информационог система у добојској болници - казао је Туркановић.

Додао је да би након тога родитељи требало да имају могућност коришћења тог електронског сервиса у свим јавним и приватним здравственим установама, односно породилиштима у Српској.

- Родитељи ће електронски добијати обавјештења о завршеним поступцима на пријављени мејл, док ће на адресу пребивалишта добијати штампани извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству, потврду о адреси пребивалишта, као и овјерену здравствену књижицу дјетета - истакао је Туркановић.

Замјеник директора добојске болнице “Свети апостол Лука” Синиша Марић каже да би реализација пројекта “е-беба” требало да почне у наредном периоду. 

 - Овај пројекат имаће вишеструки значај, како за родитеље тако и за запослене. Родитељи ће избјећи непотребну администрацију, а и сама процедура пријаве дјетета биће много бржа и једноставнија - казао је Марић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана