Математичари путују у Тајланд

А. Ј.
Математичари путују у Тајланд

Бањалука - Свих шест математичара из БиХ ипак ће путовати на Међународну математичку олимпијаду која ће бити одржана од 4. до 16. јула на Тајланду.

Пут у ову азијску земљу био је неизвјестан за неколико ђака и вође екипе јер није било новца за куповину карата.

Једина такмичарка из РС Милица Ђукић, која је изборила учешће на олимпијади као најбољи математичар у БиХ, путоваће до Тајланда без пратње одраслих. Истиче да је одагнала страх након што је сазнала да ће авион бити пун такмичара из цијеле Европе.

- Идем одвојено од својих колега из ФБиХ јер је моја карта купљена за авион у којем више нема мјеста - рекла је Ђукићева.

Она је додала да се дуже вријеме припрема за такмичење и да је спремна за пут.

- На тим такмичењима преовладавају логички задаци за које се не може много припремати - казала је Ђукићева и додала да прижељкује више задатака из геометрије и комбинаторике.

Милици ће подршку у Тајланду пружити замјеник вође екипе из РС Марко Ћитић, који ће путовати другим авионом.

- Карту за Ћитића ћу платити својим новцем, јер је срамота да не иде професор из РС. У Републичком педагошком заводу су одбили да издвоје новац за његову карту, иако су свих претходних година уредно плаћали - рекао је предсједник Удружења друштва математичара РС Видан Говедарица.

Предсједник Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да је са Друштвом математичара РС желио да потпише споразум како би се прецизирале обавезе, али да није наишао на разумијевање.

-  Желимо сарађивати с њима, али морамо имати правни акт на основу којег бисмо им исплатили новац. Ми смо и даље отворени за сарадњу - рекао је Дамјановић.

Вођа такмичарске екипе БиХ Дина Камбер рекла је да је прикупљен новац за свих пет такмичара из ФБиХ и да дефинитивно и они иду у Тајланд.

- За такмичаре из сарајевског кантона и мене није уплаћен сав новац па смо сами морали доплатити дио карте. За дјецу која долазе из других кантона новац су уплатиле владе или општине из којих долазе - рекла је Камбер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана