Масовна подршка Рогатичанину Зорану Ј. Косорићу: Солидарношћу обновљена кућа

Сретен Митровић
Масовна подршка Рогатичанину Зорану Ј. Косорићу: Солидарношћу обновљена кућа

РОГАТИЦА - Да се дрво на дрво наслања, а човјек на човјека, потврђено је и у рогатичком насељу Пландиште када је захваљујући хуманости и пожртвованости комшија и пријатеља за свега три дана постављен нови кров на кући Зорана Ј. Косорића која је била захваћена пожаром.

Тог 9. марта нешто послије 15 часова избио је пожар у којем је, и поред брзе и ефикасне интервенције ватрогасаца локалне Територијалне ватрогасне јединице, изгорјело усељиво поткровље породичне куће Косорића.

Повријеђених, на срећу, није било. Спасено је што се спасти могло, али је причињена велика материјална штета. Груби предрачун говорио је да се ради о најмање 20.000 марака. Пошто је оцијенио да су узрок пожара електричне инсталације у кући, Зоран није инсистирао на темељној истрази, него је одмах приступио санирању штете.

При томе је већ на старту имао пуну подршку комшија, пријатеља и познаника. Дошли су да помогну и стари и млади. Дошли су и званичници општинске Борачке организације, јер је Зоран борац прве категорије, Општинске управе, Шумског газдинства “Сјемећ” и других привредних колектива. Сви су у границама могућности понудили помоћ у санирању штете.

- Ја сам пријатно изненађен разумијевањем за несрећу у којој сам се неочекивано нашао. Колики је био обим подршке, најбоље се види по томе да се још док је горио кров моје куће окупио велики број људи чијом заслугом су спасени намјештај, постељина, гардероба и друго покућство које сам годинама стицао - прича Зоран који је, иначе, власник аутомеханичарске радње.

Још док је био у шоку, додаје, и није знао одакле прије да пође и шта да ради, комшије су се организовале и почеле да уклањају изгорјеле дијелове куће, и тако сваки дан.

- Никога нисам звао, а на санирању штете било је и више од 20 људи - вели овај педесетједногодишњак.

Циљ је био да, због бојазни од кише и другог невремена, што прије покрију кућу.

И успјели су. У понедјељак послијеподне избио је пожар, а кућа, која није занемарљивих димензија, добила је нови лимени кров већ у четвртак. Дакле, ни три пуна дана.

Преостао је рад на санирању штете у унутрашњем дијелу куће. И у томе Косорић има пуну подршку комшија, пријатеља и познаника.

- Немам ријечи да им захвалим. Појединачно захваљивати, био би то изузетно дуг списак и опет бих сигурно некога изоставио. Зато у моје име и име моје цијеле породице велико, искрено хвала знаним и незнаним који су ми на било какав начин пружили подршку да са што мање посљедица поднесем несрећу која ме неочекивано задесила - истакао је Косорић.

Живко Балчак, лимар из Рогатице, више дана радио је на санирању крова Зоранове куће. Он каже да је Зоран као човјек све то зарадио.

Ђерић

Помоћ у санирању штете на кући Зорана Косорића пружио је и члан популарног “Гоци бенда” Милош Ђерић.

- Сада, због вируса корона, не пјевамо и прилика ми је да колико-толико помогнем комшији. Управо смо истоварили камион цигларских испуна за нову плочу на кући и ја сам пресрећан због тога - каже Ђерић.

- По оној народној: “Добро ради и добру се надај”. А наш Зока тако је радио и, ево, то му се добрим враћа - рече Балчак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана