Масловара код Котор Вароша: Вода загађена клаоничким отпадом

Д. К.
Масловара код Котор Вароша: Вода загађена клаоничким отпадом

Котор Варош - Мјештани Масловара код Котор Вароша не смију користити воду из водотока Црвена ријека јер је анализом установљено изузетно високо присуство бактерија фекалног поријекла због нелегалног одлагања клаоничког отпада.

Према ријечима координатора Службе за инспекцијске послове и комуналну полицију у Котор Варошу Миленка Ђурића, у Масловарама су полијепљени плакати са упозорењем мјештанима да воду не користе за свакодневну употребу.

- Присуство фекалних бактерија показао је узорак воде узет са мјеста гдје је бачен клаонички отпад. Низводно су узета још два узорка која показују мање загађење ријеке - рекао је Ђурић, наводећи да ће узорковање воде на улазу у насеље и улијевању у водоток ријеке Крушевице обављати два пута седмично.

Мјештани Масловара престали су да користе воду за пиће чим су видјели отпад и приморани су да воду купују или да се снабдијевају са других извора.

Локална фирма за прераду пилећег меса "Јата" незаконито је истресала отпад на локалитету Растова коса у Масловарама, што је узроковало загађење воде и угрозило више од 40 домаћинстава. Инспекција је новчано казнила фирму "Јата" и наложила јој да уклони отпад, што је прошле седмице и учинила, али је знатна количина остала у самој ријеци, због чега је загађење и даље велико.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана