Машићи: Очувати сјећање на пале борце 16. Крајишке моторизоване бригаде

Милан Вујић
Машићи: Очувати сјећање на пале борце 16. Крајишке моторизоване бригаде

ГРАДИШКА - Полагањем вијенаца на споменику палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Машићима код Градишке данас је обиљежено 33 године од оснивања 16. Крајишке моторизоване бригаде и поручено да не смије бити заборављена жртва палих бораца.

Предсједник Удружења бораца 16. Крајишке моторизоване бригаде Недељко Маџар истакао је да је за његову генерацију и саборце Дан 16. Крајишке моторизоване бригаде један од најзначајнијих датума у животу.

Он је подсјетио да је ратни пут ове бригаде трајао 1.727 дана, своје животе је на бранику Српске оставило 437 бораца, док их је око 2.000 рањено.

-Ове бројке саме по себи говоре о жестини, дужини борбе и о њеном значају - казао је Маџар те подсјетио да се 16. Крајишка моторизована бригада, у народу познатија као "гарава", борила на двадесетак ратишта, а ратни пут је започела у западној Славонији а затим се услиједила друга ратишта - преко бихаћког, прије тога одлазак у правцу Брчког, затим добојско, теслићко ратиште, Посавина, Коридор, Грмеч, Озрен, Требава.

Вјенце су положили: министар борачко-инвалидске заштите Републике Срспке Данијел Егић, као изасланик предсједника Српске Милорада Додика, изасланик српског члана Предсједништава БиХ Маја Гачић.

Министар Егић је рекао да је ова бригада била једана од најелитнијих, најхрабријих и најуспјешнијих бригада Војске Републике Српске, те да жртву њених бораца, посебно погинулих, никада не смијемо заборавити.

Он је, у име предсједник Републике Српске, борцима „Шеснаесте“ пожелио да славе још много годишљица оснивања своје бригаде, да храбро, као и у рат, наставе и у миру да бране Републику за коју су се борили.

Обиљежавање Дана 16. Крајишке моторизоване бригаде и ове године подржали су Града Градишка и Град Бањалука.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић казао је да је наша обавеза да дођемо овдје и одамо поштовање, дивљење за једну од највећих бригада Војске Републике Српске, која је формирана у Машићима.

-Више од 1.600 бораца са подручја Градишке учествало је у ратном путу ове елитне бригаде. Оставрили су значајне побједе на свим ратиштима и ударили темељ Републике Српске.  Овдје ћемо заједно изградити спомен собу и спомен парк у знак ове бригаде. Изградњом овог комплекса показаћемо јединство и слогу, да сачавуамо Републику Српску која је у овим тренуцима у пуно изазова да буде угрожена - истакао је Аџић.

На том ратном путу, за Републику Српску и слободу погинула су 434 бораца ове бригаде, а више од 1.500 их је рањено. Ратни пут ове бригаде, која је одликована Орденом Немањића, трајао је 1.727 дана.

Бригада је од 1992. до 1995. изгубила 437 борца, око 2.000 је рањено, а 11 се воде као нестали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана