Марковић: За капиталне инвестиције у Бијељини требало више средстава

Срна
Foto: Архива/Град Бијељина

БИЈЕЉИНА- Одборник ПДП-а у Скупштини града Бијељина Славиша Марковић сматра да је буџет за наредну годину требало да има економски карактер и да је знатно више средстава требало да буде издвојено за капиталне инвестиције.

"Лоше је да у плану није ниједна озбиљна капитална инвестиција за идућу годину", оцијенио је Марковић и упитао како ће градоначелник идуће године реализовати капиталне пројекте и усвајати пројектно-планску документацију ако нема потребан буџет?

Марковић тврди да је и 1,5 милиона КМ мало за комплетну путну инфраструктуру, уређење уличне расвјете, хигијену града Бијељина, те сматра и да није добро што је амандманима скупштинске већине умањен дио средстава за плате запослених у Градској управи.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да је скупштинска већина "окренула буџет наопачке" јер са усвојеним амандманима не личи на Нацрт буџета коју су они сами подржали.

"Одлука о буџету је политички мотивисана, јер су умањене позиције које се тичу кабинета градоначелника за 182.000 КМ. На тој позицију су одузета средства текуће помоћи мјесним заједницама", навео је Петровић.

Према његовим ријечима, цјелокупну одговорност за функционисање града и креирање буџета преузела је скупштинска већина.

Он је додао да су смањена средства и Одјељењу за финансије за 150.000 КМ, за 175.000 КМ Одјељењу за пољопривреду, затим Одјељењу за просторно уређење, те да је Одјељење за стамбено-комуналне послове поднијело највећи терет умањења буџета, а смањене су и резерве за спорт и инвестиције у домове културе.

"Нећемо моћи завршити реконструкцију ниједног спортског објекта на подручју Бијељине", рекао је Петровић.

Он је грађанима који болују од карцинома, хроничних болести, као и онима у стању социјалне потребе, поручио да се за помоћ обрате Центру за социјални рад, јер су тамо пребачена средства са позиције кабинета градоначелника.

Петровић је, када је ријеч о приједлогу одлуке о посебној награди радницима у ковиду, идеја била подржати здравствене раднике у борби са пандемијом.

"Предложена средства иду на терет буџета 2021. године", додао је Петровић.

Одборник СНСД-а Златан Лазаревић рекао је да је Уставни суд Републике Српске донио одлуку да су сви амандмани Коалиције "Договор за Бијељину" донесени у складу са законом, те да су примједбе градоначелника неосноване.

 

"То важи и за амандмане за ову годину, јер су по истом принципу урађени као и за 2021", напоменуо је Лазаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана