Марко Мирић из Новог Сада први косац на Романији

Срна
Марко Мирић из Новог Сада први косац на Романији

Соколац - Марко Мирић из Новог Сада проглашен је најбољим косцем на манифестацији Дан косидбе "Романија 2017", док су у екипном такмичењу најбољи били "Браћа Дупљанин" са Хан Пијеска.

Директор Туристичке организације општине Соколац Бранкица Башић рекла је да је друго мјесто освојио Саво Влачић са Хан Пијесака, а треће његов суграђанин Небојша Дупљанин.

Према њеним ријечима, Драгутин Мемедовић са Сокоца имао је најбоље покошену парцелу.

У екипном такмичењу ручном косом најбољи су били "Браћа Дупљанин" са Хан Пијеска, затим екипа "Јањ" из Новог Сада и "Братство Витомир" са Хан Пијеска.

Пажњу присутних посјетилаца на Дану косидбе на Романији привукао је и петогодишњи Никола Мијатовић из Сокоца, који је вјештину кошења показао пред публиком.

Најбоље вријеме у појединачној конкуреницји за кошење парцеле имао је Саво Влачић, који истиче да је већ седам-осам година, колико се одржава ова манифестација, најбољи.

Он напомиње да је учествовао и на свим манифестацијама косидбе од Рајца до Мркоњић Града, те да је освојио већи број награда.

"Ручно кошење је оно што волим и учествујем на такмичењима још од осамдесетих година када сам на Хан Краму привукао пажњу вјештином и снагом као петнаестогодишњак на УПИ-јевом дану косидбе", испричао је Влачић новинарима.

Он каже да му је жао што нема млађих људи, јер сви учесници имају више од 50 година.

"Ову традицију треба отети од заборава и учинити све да се по нечему памти Романија која је имала најбоље косце у бившој Југославији", истакао је Влачић.

Осамдесетједногодишњи Буде Мијатовић са Сокоца, најстарији активни косац на Дану косидбе на Романији, више пута је награђиван на ранијим манифестацијама, те изражава задовољство што се и данас чува назив "романијски косац".

Недељко Керлец, који је на такмичење дошао из Новог Сада, каже да на Романији већ шести пут учествује на Дану косидбе, што га посебно радује.

"Имам запажених резултата, побједа и награда, са свих манифестација овог типа, али могу рећи да у бившој Југославији нема теже траве од ове овдје", прича Керлец.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић истакао је да се живот на селу, упркос пољопривредној механизацији, ни данас не може замислити без ручне косе.

Он је напоменуо да ова туристичка манифестација траје од 1975. године, али да је у ратном и поратном периоду прекидана, а њен циљ је промоција потенцијала и отварање овог краја широј јавности.

У културно-забавном дијелу програма одржано је такмичење у бацању камена с рамена, навлачењу конопца и обарању с брвна. У програму су учествовале и изворне групе Сарајевско-романијске регије и народни гуслари.

Организатор Дана косидбе "Романија 2017" је Туристичка организација општине Соколац, а покровитељи град Источно Сарајево, општина Соколац и привреда Романијске регије.

Ову манифестацију подржала је Стална радна група за регионални рурални развој у југоисточној Европи уз подршку ГИЗ-а у оквиру пројекта "Рурални развој кроз интегрисано управљање шумским и водним ресурсима". /крај/ад/мсб/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана