Маринковић: Веће површине под уљарицама

Срна
Foto: РТРС

ШАМАЦ - Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић изјавио да ће у прољећној сјетви више површина бити под уљарицама, које су рентабилније од житарица.

"Лакше је наћи тржиште с обзиром да је од прошле године већ дошло до значајног пораста цијена уљарица и мислимо да ће се тај тренд задржати и ове године", рекао је Маринковић Срни.

Он је додао да ће бити мање површина под житарицама, јер их пољопривреници обично сију за властиту потребу и да прехране стоку.

"С обзиром да је смањен сточни фонд, биће смањене и површине под житарицама, прије свега мислим на кукуруз, а одређени примат ће преузети уљарице - соја и сунцокрет", каже Маринковић.

Он је поновио да ће сјетва ове године бити скупља од 30 до 50 одсто, јер је поскупјело ђубриво, сјеме, хемијска средства и гориво.

Према његовим ријечима, ледени талас поскупљује и производњу расада у пластеницима, јер се морају додатно загријавати.

Он је оцијенио да је претходни период био изузетно повољан за ратаре да припреме земљиште за сјетву.

"Људи су одрадили припреме за сјетву и сада можемо чекати пораст температуре да се земљиште загрије неких 10 до 12 степени Целзијусових како би се правовремено обавила сјетва", рекао је Маринковић.

Подсјетивши да оптимални рок за сјетву тече од 1. априла за кукуруз и соју, Маринковић је појаснио да не вриједи сијати у ледено земљиште, јер ће то ће продужити ницање, а биљке ће изгледати изнурене и спорије ће напредовати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана