Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа: Постали смо идеално мјесто за живот и инвестиције

Милош Васиљевић
Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа: Постали смо идеално мјесто за живот и инвестиције

Улагањем у инфраструктуру постали смо модерна локална заједница, а уз то, идеално смо мјесто за миран живот, али и инвестиције којих је све више, што значи да доста младих остаје да ради у нашој општини и ту формира породицу.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” начелник Источне Илиџе Маринко Божовић те додао да годишње више од милион марака издвајају за социјалну заштиту, а више од 600.000 марака за пронаталитетну политику.

 - За сваку бебу дајемо 300 марака, а прво новорођенче у години добије 1.000 марака - рекао је Божовић.

ГЛАС: Који су то капитални пројекти на подручју општине?

БОЖОВИЋ: За реализацију капиталних пројеката ове године из буџета је обезбијеђено нешто мало мање од 5.000.000 марака. То је отишло на изградњу инфраструктуре, за реконструкцију Улице Павловића, те повезивање мјесних заједница Младичко поље и Кула. Издвојили смо новац и за куповину земљишта за проширење спортског центра “Војковићи”, али и за просторије Градске галерије, као и пројекте канализације и развој водоводне мреже, а улажемо и у уличну расвјету. Између осталог, завршена је и градња спомен-обиљежја на Вељинама.

ГЛАС: Шта је са изградњом средњошколског центра, знамо да имате потребу за школом?

БОЖОВИЋ: Општина Источна Илиџа завршила је главни пројекат, све што је у вези са издавањем дозволе, а сада је на Влади РС да помогне изградњу тог објекта, као што то ради и у осталим локалним заједницама. Уколико се то не деси, онда ће општина наћи инвеститора, али ми овај објекат морамо у скорије вријеме урадити. Настава се тренутно одвија у просторијама бивше касарне. Надамо се да ћемо добити један објекат који ће бити на понос цијеле општине.

ГЛАС: Шта је још у плану?

БОЖОВИЋ: Општина Источна Илиџа је модерна локална самоуправа која се прилично брзо развија посљедњих година. У централном дијелу општине ћемо завршити шеталиште “Др Миодраг Лазић”. Циљ нам је да направимо и нову зграду општине, а догодине радимо и двије јавне гараже са паркинзима, један у МЗ Добриња, а други у Младичком пољу, те ћемо на тај начин ријешити проблем паркинг мјеста.

ГЛАС: Источна Илиџа једна је од најпожељнијих општина за инвестирање. Има ли ту простора за нове пословне зоне?

БОЖОВИЋ: Имамо већ неколико пословних зона, а важно је напоменути да компаније које послују на подручју наше општине остваре промет од скоро 500 милиона марака. Имамо од 40 до 50 хектара слободних површина покривених регулационим планом намијењеним за пословање. Тренутно имамо најављена два велика инвеститора, а сматрам да смо на истоку Републике Српске локална заједница која има највећи потенцијал за привредно ширење.

Подршка

ГЛАС: Како задржавате младе?

БОЖОВИЋ: Трудимо се свим силама да задржимо младе. Суфинансирамо боравак у приватним вртићима већ пету годину са 100 марака. Не изостаје ни помоћ породицама са четворо и више дјеце. Суфинансирамо и набавку сједалица за новорођенчад, као и специјализацију доктора у болници “Србија”. Обезбјеђујемо стипендије, те приправнички и стручно усавршавање младих и наша подршка никад неће изостати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана