Маратон у Јерусалиму Невен Тушевљак из Источног Сарајева трчаће за суграђане

Милош Васиљевић
Маратон у Јерусалиму Невен Тушевљак из Источног Сарајева трчаће за суграђане

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Под слоганом “Бог воли храбре, а свијет побједнике” маратонац великог срца из Источног Сарајева Невен Тушевљак учествоваће у Јерусалиму у петак на једном од најзахтјевнијих свјетских маратона, како би продајом километара помогао у лијечењу суграђана Милоша Божовића и Магдалене Влашки.

Други му је ово маратон по реду, а лани у новембру трчао је од Источног Сарајева до Бијељине више од 200 километара за дјечака Димитрија Маринковића.

Тушевљак каже за “Глас Српске” да се за 42,2 километра, дуго припремао па спремно дочекује маратон. Трчаће у другој временској зони што је додатни изазов и мотив више.

- Овај маратон биће са доста успона, учествоваће више од 40.000 тркача из 120 земаља свијета што најбоље говори о каквом такмичењу је ријеч. Већ су ми се јавили људи који желе да помогну, а акција траје до 25. марта. Ово је трка за душу, гдје сви показујемо да ли у нама има солидарности - рекао је Тушевљак.

Додаје да километар кошта 20 марака што је симболично, а с друге стране чинимо велико дјело јер помажемо младим људима којима је у овом тренутку пријеко потребно.

У четвртак ујутру из Будимпеште лети за Тел Авив, затим иде за Јерусалим, гдје преузима стартне пакете, а трка је заказана за петак ујутру од седам часова. Пошто је вјерник, посебно му је драго да с једног тако светог мјеста може помоћи двоје младих људи. Како каже, ово је спој спорта, вјере и добрих дјела окупљен у један маратон у посебном граду.

- Вјерујем у Бога, па ми је посебно задовољство што ми се указала прилика да трчим у Јерусалиму. Остајемо тамо још пет-шест дана након трке, гдје ћемо обићи Јерусалим и сва мјеста важна за хришћанство. Лијеп је то спој јер ћемо посјетити светиње - казао је он.

Према његовим ријечима, хуманитарци су људи свих генерација, а сав прикупљен новац иде за лијечење младих који желе само једно, да оздраве.

- Колико ко може нека помогне, све је на добровољној бази. Људи могу купити више километара, када сам трчао за Бијељини прошле године човјек је одједном купио 100 километара. Посебно ми је драго када се укључи више људи да покажемо да смо заједно и да смо спремни дати скромни допринос - рекао је Тушевљак, а волио би да истрчи маратон за четири сата мада резултат није у првом плану.

Како каже, волио би да више никада не мора трчати маратоне овим поводом, како би некоме помогли.

- Тамо ћу представљати и град Источно Сарајево, трчаћу у мајици посебно урађеној за ову трку са симболима  града, а уз то помажемо људима који су се нашли у проблему - рекао је Тушевљак, који након овог маратона планира да  учествује и на маратону у Берлину који је међу шест најбољих на свијету.

Уплате

Сви који желе новац могу уплатити на рачун 5723660000392721 - Невен Тушевљак, МФ банка, сврха уплате за Милоша Божовића и Магдалену Влашки.

Милош Божовић је био голман Фудбалског клуба “Славија” из Источног Сарајева, а на утакмици у августу 2014. године доживио је тешку повреду. Осмогодишња Магдалена Влашки из Трнова има тумор и дуже од мјесец дана налази се на лијечењу у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана