Мањи рачуни за воду за социјално угрожене становнике Српца

Дејан Јовичић
Мањи рачуни за воду за социјално угрожене становнике Српца

СРБАЦ - Српчанима у стању социјалних потреба од идуће године биће субвенционисан дио трошкова за утрошену воду, а новац за ову намјену биће обезбијеђен из општинског буџета.

Ово је једна од активности у склопу пројекта “МЕГ 2” који имплементира УНДП БиХ, а који се реализује у још 30 општина и градова широм БиХ, уз финансијску подршку влада Швајцарске и Чешке, Краљевине Шведске и Европске уније.

Право на субвенцију имаће лица са пребивалиштем на подручју Српца која су корисници сталне новчане помоћи, накнаде за помоћ и његу других лица, накнаде за оспособљавање за живот и рад и лица која су користила једнократну новчану помоћ путем Центра за социјални рад.

- Количина воде која ће бити субвенционисана износи до три кубна метра по члану домаћинства, а сву разлику у износу мјесечног рачуна за испоручену количину воде већу од тога сносиће корисник. Уз опште услове, ту је и низ посебних, а поступак ће спроводити Центар за социјални рад Србац на основу захтјева лица које буде жељело остварити право на субвенцију - рекао је замјеник начелника општине Србац Владимир Гужвић, који је координатор пројекта.

Сагласност су дали и одборници Скупштине општине Србац на јулском засједању који су подржали доношење нове методологије утврђивања најниже цијене водних услуга у Српцу.

Представник УНДП БиХ Дамир Муслић рекао је да ће овом методологијом бити дефинисано који трошкови треба да уђу у цијену воде, на начин да се омогући нормалан рад водоводног предузећа, што ће бити у складу и са новим законским прописима.

- Кроз пројекат је планирана финансијска подршка у виду грантовских средстава за комуналну инфраструктуру за првих пет општина или градова који остваре најбољи напредак, у омјеру да ће кроз “МЕГ 2” бити финансирано 40 одсто, а 60 одсто ће покрити јединица локалне самоуправе. Та средства могу достићи и до 160.000 швајцарских франака, чиме ће знатно бити побољшане услуге снабдијевања водом, а неопходно је да пројектно-техничка документација буде спремна већ у марту 2023. године и да је пројекат предвиђен буџетом општине - рекао је Муслић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић изразио је увјерење да ће Србац, по досадашњим резултатима, бити међу пет награђених локалних заједница, и додао да би донаторска средства усмјерили у ширење водоводне мреже у руралним крајевима србачке општине, за шта већ постоји спреман пројекат.

- У посљедњих неколико година успјешно смо изградили водоводну мрежу у неколико мјесних заједница, уз помоћ међународних донатора и републичких институција, а дијелом из општинског буџета и учешћем грађана. Тренутно смо у фази избора извођача радова за изградњу водоводне мреже у Разбоју Љевчанском и Лилићу, што ће бити скуп и захтјеван пројекат - рекао је Драгосављевић.

Позитивно пословање

Директор србачког “Водовода” Дражен Стојковић рекао је да је њихово предузеће прошлу годину завршило са позитивним пословањем, а укупно остварен приход је износио 2,1 милион КМ, што је 115 одсто у односу на план. Стојковић је подсјетио да је недавно саниран главни цјевовод ФИ 500, што је у великој мјери побољшало испоруку воде и смањило губитке на мрежи. Тиме је ријешен проблем који је стар скоро 40 година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана