Мање се возили и телефонирали, па напунили касе

Милијана Латиновић
Мање се возили и телефонирали, па напунили касе

Бањалука - Новцем који су уштедјеле на репрезентацији и платама током прошле године локалне заједнице у РС настоје да измире дуговања настала у ранијем периоду, али и помогну угроженом становништву.

Смањеном употребом службених возила и телефона, као и рјеђим одласцима на семинаре, Градска управа Зворника уштедјела је између 20.000 и 30.000 марака.

- Уштеђени новац биће усмјерен за социјално угрожено становништво кроз пројекат Народне кухиње, а тренд штедње наставићемо и у овој години - истакли су у Градској управи Зворника.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица каже да ће коначан резултат мјера штедње из прошле године бити познат када добије на увид завршне рачуне, а у овој години планирају да повећају штедњу бар за 10 одсто у односу на прошлу.

Новоизабрани начелник општине Србац Млађан Драгосављевић није задовољан стањем у буџету које је затекао по преузимању дужности, па за ову годину најављује уштеде у свим сегментима.

Према његовим ријечима, посебно ће се "стезати каиш" у раду јавне управе, гдје најављује ревизију уговора радника који су запослени на одређено вријеме.

- Под лупом су и плате општинских функционера и радника јер је прије неколико мјесеци претходни начелник повећао плате у ситуацији када се касни са исплатом три плате, а буџет грца у дуговима - нагласио је Драгосављевић.

Због политичке кризе и двогодишње блокаде локалног парламента и наметања буџета путем суда, општина Градишка била је у блокади, а у том периоду изгубљено је око милион марака прихода пореза на непокретности.

Начелник општине Зоран Аџић истакао је да су усвојили одлуку о умањењу функционерских плата за десет одсто, умањењу одборничких накнада са 540 на 460 КМ, те издатака за политичке организације са 90.000 на 60.000 КМ.

- За те ставке у буџету смо уштедјели 102.000 КМ, а тај новац преусмјерен је на социјална давања - рекао је Аџић.

Начелник општине Шипово Милан Ковач истиче да још није усвојен извјештај буџета за претходну годину и да ће се тек на основу тог извјештаја знати стварно стање.

- Мјере штедње ћемо свакако спроводити у овој години у складу са нашим могућностима - рекао је Ковач и додао да непланираних обавеза у буџету има доста.

Дервента

Начелник општине Дервента Милорад Симић истиче да конкретних мјера штедње у прошлој години није било, али да се домаћинским вођењем општине постигло много.

- Од када постоји ревизија јавног сектора, наша општина се нашла међу три које су добиле позитиван извјештај. Мислим да то довољно говори како се ми односимо према новцу - рекао је Симић и истакао да је Дервента послије Сребренице најнезадуженија општина у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана