Мање ораница под ГМ сојом

Милијана Латиновић
Мање ораница под ГМ сојом

Бањалука - Контрола ораница засијаних сојом, коју је спровело Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, показала је да је удио генетски модификоване (ГМ) соје у Српској са лањских 45,22 одсто сведен на 8,20 одсто.

Анализом је обухваћено 356 хектара ораница засијаних сојом, а на 12 хектара утврђено је присуство ГМ соје.

- Контрола је показала да је ГМ соја пронађена у општинама Шамац, Пелагићево и Доњи Жабар. Податке смо прослиједили Инспекторату РС те ће након инспекцијског надзора власници спорних парцела бити санкционисани, а усјеви уништени - истакли су у Министарству.

Смањење површина под ГМ сојом резултат је добре сарадње ресорног министарства, Инспектората РС и њемачке организације "ГИЗ" која на подручју БиХ реализује пројекат подршке узгоју немодификоване соје.

- Наши савјетодавци су током зиме организовали 27 обука којима је присуствовало 420 произвођача у свим подручјима гдје се гаји соја - рекли су у Министарству.

Намјештеник Министарства пољопривреде за пружање стручних услуга у општини Шамац Мирослав Тадић је контролисао 50 парцела на подручју Шамца, Пелагићева и Доњег Жабара и утврдио ГМ соју на 15 ораница.

- Узмем три листића соје, иситним их, затим ставим у специјално припремљену бочицу и додам дестиловану воду. Потом сачекам два минута да листићи пусте течност и боју, а онда помоћу индикатора утврдим да ли је соја модификована или није - појаснио је Тадић и додаје да је то први брзи тест, на основу којег се раде детаљне анализе.

Произвођачи чије парцеле морају бити уништене, огорчени су и не желе разговарати о томе тврдећи да нису знали шта сију. Парцелу Радојке Јеремић из Пелагићева, на којој је пронађена ГМ соја, обишли су надлежни инспектори под чијим надзором је извршено уништавање усјева.

- Нисам знала шта сам посијала. Како нисам знала, тако сам и прошла, сад немам ниша. Нема се ту шта више причати - кратко је рекла Јеремићева.

Да би остварио високе приносе млијека и меса у свом домаћинству, на једном и по хектару соју сије и пољопривредник Бранко Јоксимовић из Добоја.

- Водим рачуна о томе гдје купујем сјеме и шта купујем. Соја је главна биљка у прехрани животиња ако желимо квалитетно месо и млијеко. То моја дјеца једу и зато пазим шта узгајам на њиви - рекао је Јоксимовић.

Додаје да је лани имао принос око пет тона соје по хектару, а ове године очекује да ће те количине бити веће.

Ознака

Директор Пољопривредног добра "Напредак" из Пелагићева Алекса Стакић каже да соју за сопствене потребе производе на свега неколико хектара те да немају ГМ соје.

- Они који сију модификовану соју, нека сију, али нека ставе ознаку да је ријеч о ГМ производу, па ко хоће нека купи, не треба да крију и праве додатне проблеме - рекао је Стакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана