Мањак ученика ставио катанац на четири одјељења

Милијана Латиновић
Мањак ученика ставио катанац на четири одјељења

Бањалука - На четири подручна одјељења основних школа у РС од ове школске године стављен је катанац, јер нису добили сагласност Министарства просвјете и културе РС да организују наставу због недовољног броја ученика.

Затворено је по једно подручно одјељење у основним школама у Модричи, Дервенти, Зворнику и Челинцу, којима је недостајало ђака.

- Рационализација школске мреже није рађена ове године, али четири одјељења нису добила сагласност за рад, јер није било довољно ученика - појаснили су у Министарству просвјете, уз подсјећање да у РС у школској 2016/2017. години има 187 централних школа и 498 подручних одјељења.

Да су у сеоским школама у Српској учионице из године у годину празније, потврђује и директор ОШ "Свети Сава" у Модричи Златко Лазић, у којој је затворено подручно одјељење у Бабешници.

- У подручним школама организујемо наставу од првог до петог разреда и ове године у Бабешници нам је остао само један ђак, па смо и њега пребацили у централну школу. Превоз за ђаке који долазе из околине Модриче је обезбијеђен, а трошкове сносе Министарство просвјете и родитељи - рекао је Лазић.

Додаје да наставу у централној школи похађају 1.023 ученика, те да ће у наредним годинама сигурно бити затворено још неколико подручних одјељења у чијим школским клупама сједи тек понеки основац.

Ђака нема ни у сеоским школама у околини Дервенте, а директор ОШ "Ђорђо Панзаловић" из Осиње Жељко Стјепановић истиче да ће се у наредном периоду борити да се школско звоно поново огласи у подручном одјељењу Доњи Церани, које је од ове школске године затворено.

- Лани смо у том подручном одјељењу имали петоро ђака, а ове године само једног и родитељи су изразили жељу да дијете иде у централну школу која је релативно близу. С друге стране није ни економски оправдано да школа функционише са једним ђаком - рекао је Стјепановић.

Директор ОШ "Десанка Максимовић" из Челопека код Зворника Сања Калајџић истиче да је од ове школске године затворено подручно одјељење Сјенокос.

- Имали смо пет ђака у школи у Сјенокосу и законски смо могли и даље организовати наставу тамо, али су родитељи донијели одлуку да дјецу упишу у друго подручно одјељење и сами организују превоз за дјецу - казала је Калајџићева.

Директор ОШ "Новак Пивашевић" у Челинцу Драго Раилић каже да су од ове године остали без једног подручног одјељења.

- Имали смо само једног ученика трећег разреда и он је прешао у сусједну школу "Кулаши". Претходне године наставу је у овом одјељењу похађало свега пет ђака - рекао је Раилић.

Додао је да већ неколико година, од када је затворено одјељење у Липљу, ђаци до централне школе у Челинцу путују 17 километара.

- Боримо се да обезбиједимо превоз за те ђаке, јер нема редовне аутобуске линије, па се родитељи сналазе како знају - додао је Раилић.

У већини подручних сеоских одјељења настава се организује за основце од првог до петог разреда, који прва знања стичу у комбинованим одјељењима.

Првачићи

У Министарству просвјете и културе РС истичу да је ове  године у први разред уписано мање ученика него лани.

- Према посљедњим подацима имамо 10.118 првачића, док их је прошле године било 10.517 - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана