Манифестације у Српцу: Сјећање на дан кад су добили име

Д. Ј.
Манифестације у Српцу: Сјећање на дан кад су добили име

СРБАЦ - Изложбом дрвених скулптура умјетника Ранка Кресојевића из Повелича и промоцијом књиге “Србац - монографски записи” обиљежена је 89. годишњица откако општина Србац носи своје данашње име.

Љубитељима умјетности презентовано је 90 скулптура из колекције под називом “Мој дрвљеник из природе”, које су настајале пуних пет деценија. 

- Међу њима има доста експоната које је осмислила природа, а ја сам их само мало обликовао - рекао је Кресојевић, који је до сада израдио око 500 скулптура.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић казао је да су Ранко и Србац вршњаци јер су у размаку од мјесец дана прославили 89. рођендан.

- Због тога смо симболично и организовали ову изложбу у знак сјећања на догађај из 1933. године када је група мјештана затражила од краља Александра да се тадашњи назив Босански Свињар преименује у Србац. Ранко је рођен мјесец дана након тога и надамо се да ћемо наредне године заједнички прославити јубиларни 90. рођендан - рекао је Михољчић.

Предсједница србачке “Просвјете” Гордана Ђукић рекла је да се 2. новембар годинама обиљежавао као Дан општине, а данас је овај празник спојен са крсном славом која се прославља 14. октобра.

Ђукићева је један од аутора књиге “Србац - монографски записи”, која је публици званично представљена тек у сриједу увече, двије године након изласка из штампе.

- У томе нас је спријечила пандемија вируса корона, али важно је да књига већ одавно живи и нашла је своје мјесто у србачким домовима - истакла је Ђукићева.

Уредник монографије Жарко Шарић рекао је да је на њеном писању било ангажовано чак 19 аутора и додао да се ради о својеврсној “енциклопедији Српца”.

- Књига је написана на 427 страница и представља истински споменик од ријечи који свједочи о нашој прошлости и људима који су градили Србац својим умом, знојем и трудом. Својим квалитетом заузимаће централно мјесто међу више од 200 књига и публикација у Завичајној збирци Народне библиотеке - истакао је Шарић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана