Манифестација “МГ љето 2022”: Уз спорт уче о здравим навикама

Јана Кезић
Манифестација “МГ љето 2022”: Уз спорт уче о здравим навикама

МРКОЊИЋ ГРАД - Представе на отвореном, маскенбал, концерти, школе спорта и глуме, те водене анимације, само су дио садржаја овогодишње манифестације “МГ љето 2022”, која има циљ да обогати друштвени живот становника ове општине али и да привуче што више туриста.

Ова јединствена манифестација почела је 1. јула и трајаће до 21. августа, а организатори кажу да ове године биљеже рекордан број учесника.

Организатор манифестације која је као пилот пројекат први пут организована 2018. године је Културно-спортски центар “Петар Кочић”, а покровитељ општина Мркоњић Град.

Директор центра Боро Бошкић рекао је за “Глас Српске” да ће у оквиру “МГ љето 2022” бити укључено више од 40 културно-спортских манифестација, које су прилагођене свим узрастима и укусима.

- “Дани Балкане” привукли су највећи број посјетилаца до сада. У оквиру ових активности имали смо спортове на води. Било је око 150 полазника школице која укључује вожњу на дасци и школицу пливања. Поред тога су претходних дана одржане бројне манифестације попут мини-баскета, школице фудбала, ролеријаде, стоног тениса и других - рекао је Бошкић.

Додао је како очекују да ће кроз ову манифестацију проћи око 2.000 учесника. Испричао је да је организација овако комплексног пројекта веома захтјевна, али да се сав напор заборави када се виде задовољна и насмијана лица учесника.

- Основни циљ јесте да код најмлађих пробудимо здраве навике и да укажемо на опасности савремене технологије, коју морамо и требамо пратити, али и бити свјесни и њеног данка - рекао је Бошкић. Додао је да би требало радити на повећању организационих активности, како би дјеци од малих ногу указали да су спортске и културне активности оно што је кључно приликом формирања сваке личности.

Координатор школе спорта “Звјездица” Србољуб Вуковић каже да имају одличну сарадњу са општином Мркоњић Град већ шест година.

- Постоји више манифестација које смо радили и имамо још двије до краја манифестације. Дјеца су одушевљена и драго ми је што се једна тако мала средина стварно труди да дјеци обезбиједи квалитетан распуст - рекао је Вуковић. Додао је да су све манифестације бесплатне, те да дјеца добијају дипломице, награде и поклоне.

- Имамо и радионицу гдје дјеца уче вожњу бицикла, ролера и тротинета, те како да се понашају у саобраћају. Били су инсталирани семафори и утицали смо на њих колико је важно да се поштују саобраћајни прописи - закључио је Вуковић.

Током августа предвиђен је велики број манифестација. Становници и туристи ће моћи уживати у концерту Александре Младеновић, Илинданској смотри фолклора, воденим анимацијама, ликовним колонијама, манифестацијама изненађења и бројним другим садржајима.

“Азбукослов”

Боро Бошкић рекао је да су ове године први пут организовали “Дане православља”.

- Фокусирали смо се на “Азбукослов”, ћириличну радионицу у којој дјеца која живе у дијаспори, током годишњих одмора могу кроз седмодневну обуку стећи основно знање о ћириличном писму те научити нешто ново о Мркоњић Граду - казао је Бошкић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана