Манифестација Дани РС у Санкт Петербургу: Представе, изложбе и филмови промовишу Српску у Русији

Анита Јанковић-Речевић
Манифестација Дани РС у Санкт Петербургу: Представе, изложбе и филмови промовишу Српску у Русији

Бањалука - Изложба змијањског веза, бројне представе и документарни филмови само су дио богатог програма културне манифестације "Дани РС у Санкт Петербургу" која ће бити одржана од 10. до 13. маја у овом руском граду.

Током трајања културних дешавања предвиђен је и састанак заједничке радне групе влада РС и Санкт Петербурга, као и отварање канцеларије Представништва Српске у овом граду.

У Министарству за економске односе и регионалну сарадњу РС истичу да заједно са Министарством просвјете и културе и Представништвом РС у Русији убрзано раде на припремама за представљање Српске у области културе у Санкт Петербургу.

- Ради се о веома комплексном програму који на најквалитетнији начин представља и промовише културу, традицију и историју Српске, кроз јасан и јединствен печат културолошког идентитета, због чега су неопходне сложене припреме, које захтијевају дужи период - рекли су у Министарству за економске односе.

Истакли су да је Министарство просвјете са установама културе већ осмислило програм представљања.

Културни програм састоји се од четири изложбе, двије позоришне представе и ретроспективе седам документарних филмова.

Посјетиоци ове манифестације имаће прилику и да уживају у концерту флауте, али и да разговарају са писцем из РС.

- Музеј РС ће се представити изложбом змијањског веза, који је први елемент из Српске и БиХ уписан на УНЕСКО-ову листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства, и изложбом о Јасеновцу која говори о највећем страдању српског народа у 20. вијеку - рекли су у Министарству за економске односе.

Навели су да ће се Архив РС представити изложбом архивских докумената о Народној скупштини РС, док ће глумци Народног позоришта одиграти двије представе, а у представљању Српске учествоваће и Народна и универзитетска библиотека као и Кинотека РС.

Директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиљана Петровић-Зечић истиче да су за руску публику припремили пет приповједака Петра Кочића које су преведене на руски језик, истакавши да ће у Санкт Петербург путовати и млади писац Берислав Благојевић који ће представити своја дјела.

- Приповијетке ће бити презентоване у стрипу, а публикација садржи и Кочићеву биографију. То је приступ који је веома прихватљив млађој публици која ће за кратко вријеме моћи да стекне свеобухватну перцепцију живота и дјела Петра Кочића. Представићемо се и петоминутним филмом који осликава Змијање, Кочића и Бањалуку са музичком подлогом композитора Владе Милошевића - рекла је Петровић-Зечић.

Директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић каже да ће на представљање у Русију путовати готово сви глумци ове културне установе.

- Част нам је и задовољство да представљамо културно стваралаштво РС са двије представе. Посебан изазов биће  играти на руским позорницама. Ми смо спремни и што се нас тиче, можемо и вечерас путовати у Русију - рекао је Новаковић.

За реализацију манифестације "Дани РС у Санкт Петербургу" потребно је 70.650 КМ.

Садржај културног програма у Санкт Петербургу

Музеј РС, изложбе

- "Змијањски вез - свјетско културно насљеђе"

- "Јасеновац - концентрациони логор"

Архив РС, изложба

- "25 година Народне скупштине РС 1991 - 2016. година"

Народно позориште РС, представе

- "Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима"

- "Синови умиру први"

Народна и универзитетска библиотека РС

- Изложба "Петар Кочић - с планине и испод планине"

- Промоција публикације "Приповијетке Петра Кочића", српско-руско издање

- разговор са писцем Бериславом Благојевићем

Кинотека РС, документарни филмови

- "Душу нису убили"

- "Сувенир"

- "Сунце и жица"

- "Мој Милане"

- "Бити или не Иван Хити"

- "Танакини мостови"

- "Букварица-буквица"

Флутете

- Концерт флаута - концертни програм за флауте

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана