Манифестација Дан поља кукуруза у Лакташима

М. Л.
Манифестација Дан поља кукуруза у Лакташима

Лакташи - Манифестација "Дан поља кукуруза" окупила је у петак у Петошевцима код Лакташа велики број пољопривредних произвођача, потрошача и стручњака за кукуруз.

На макроогледу површине два хектара, засијано је 74 хибрида кукуруза, с циљем избора најбољих сорти.

Начелник општине Лакташи Мирослав Коџоман рекао је да је ово манифестација која се одржава петнаесту годину заредом, с циљем унапређења пољопривредне производње на подручју ове општине.

- Организовали смо манифестацију како бисмо показали како се понашају сорте кукуруза у неповољним временским условима - рекао је Коџоман.

Додао је да су ратари на лицу мјеста имали прилику да обиђу оглед и информишу се о новим хибридима кукуруза.

Јово Стојчић, са Пољопривредног института у Бањалуци казао је да је ова година била јако специфична, па је тешко издвојити који су хибриди бољи, а који лошији.

- Услови у којима су ове године узгајани хибриди кукуруза су јако неповољни. Видљиве су разлике у приносима на појединим подручјима и парцелама - рекао је Стојчић.

Додао је да је препорука ратарима да постављајући системе за наводњавање поправе приносе кукуруза. На овом огледном пољу засијани су хибриди кукуруза из неколико сјеменских кућа, укључујући и хибриде са Пољопривредног института у Бањалуци.

                                                                                         

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана