Манастир Светих Врача Козме и Дамјана обиљежио славу

Тањуг; Срна
Манастир Светих Врача Козме и Дамјана обиљежио славу

ВЕЛИКА ХОЧА - У присуству неколико стотина вјерника манастир Светих Врача Козме и Дамјана у Зочишту, недалеко од Велике Хоче и Ораховца обиљежио је данас своју манастирску славу.

Након литургије коју је служио игуман манастира отац Стефан уз саслужење монаштва и свештенства вјерници су у манастирској цркви цјеливали мошти Светих Врача које су данас биле изложене за посјетиоце који су дошли из свих крајева Космета, али и из централне Србије, пренијеле су “Вечерње новости”.

Монаси и мјештани Велике Хоче и Ораховца су и данас припремили богату манастирску трпезу за све посјетиоце, а у трпезарији су се пјевале косовске пјесме.

Монаштво манастира угостило је монахе из Црне Горе и других манастира на Космету, а међу њима су биле и монахиње манастира Успење Пресвете Богородице у Ðаковици, које су, поред повратнице Драгице Гашић једине Српкиње у том граду.

Манастир Светих Врача припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве и непокретно је културно добро Републике Србије, пренио је Косово онлајн.

Саграђен је у 14. веку, у време владавине Немањића, на остацима старе византијске светиње, али је његов ктитор непознат.

Невоље братства манастира Зочиште не престају од 1998. године, монаси су убијани, киднаповани, малтретирани, а манастир пљачкан и паљен више пута.

Цјелокупно српско становништво из овог краја, села Зочиште, Оптеруша и Ретимље протјерано је из својих домова, а више од 200 мјештана Срба отето или побијено од стране ОВК.

У присуству НАТО мировних снага, у њемачком сектору распоређеном у Призренском округу, под заштитом холандских припадника Кфор-а септембра, 1999. године манастирску цркву посвећену Св. Врачима Козми и Дамјану, албански екстремисти су до темеља срушили минирањем, а манстирски комплес опљачкали и спалили.

Прва послијератна литургија служена је 14. јула, 2002. године на дан Св. Врача уз јако обезбјеђење Кфора и УНМИК полиције, послије наводног обећања тадашњег премијера привремених приштинских институција Бајрама Реџепија, актуелног министра полиције, датом тадашњем епископу рашкопризренском Артемију да ће обезбједити услове за обнову манастира и повратак расељеног српског становништва.

Албанци су каменовали свештенство и вјернике, а манастир поново запалили.

На истом мјесту је 2004. године саграђена нова црква истог изгледа од камена миниране цркве.

По повратку монасима је Кфор забранио звоњаву црквених звона, јер је то иритирало комшије Албанце.

Вјерујући у исцелитељске моћи моштију Св. Врача припадници свих конфесија, укључујући и Албанце, нису престали да га походе до данашњих дана.

Игуман Лука из сребреничког манастира Карно служио литургију у Зочишту

Игуман Лука, настојатељ манастира Карно код Сребренице, служио је данас Свету литургију у манастиру Зочиште код Ораховца, посвећеном Светим врачима Козми и Дамјану.

Игуман Лука рекао је у бесједи да је поносан што долази из Републике Српске и служи литургију у православној светињи у метохијској котлини поводом Светих Козме и Дамјана.

“Сваки Србин осјећа, дише и живи за то да посјећује и служи у нашим светињама на Косову и Метохији, посебно у овим тешким временима када су нам исцјелитељи пријеко потребни”, рекао је игуман Лука.

Он је посавјетовао родитељима да буду примјер својој дјеци, да дјеца сутра отворе своја срца као што то чине монаси на Косову и Метохији.

“Свим монасима и сестрама и свим косовско-метохијским Србима нека Господ буде на помоћи, а Покров Божије мајке нека покрива и чува све српске земље и сваког Србина”, нагласио је игуман Лука.

Окупљање вјерника у манастиру Зочиште код Ораховца протекло је уз строге мјере социјалне дистанце, а присуство литургији било је омогућено само онима који су вакцинисани или су имали пи-си-ар тест.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана