Малишанима се допадају чиније пуне поврћа

Данијела Стоканић
Малишанима се допадају чиније пуне поврћа

Бањалука - Пасуљ с поврћем, пире од грашка, запечени карфиол, кувана пшеница, само су неки од специјалитета који су се почетком овог мјесеца нашли на јеловнику вртића у РС.

Ови и још многи други здрави оброци предвиђени су новим правилником о условима и начину исхране у вртићима, који је ступио на снагу прије десетак дана. Иако је правилник сада важећи, надлежни нису прописали рок до када би сви вртићи требало да га почну примјењивати. Како нове намирнице и мало другачији начин припреме хране није могуће одједном спровести због јавних набавки чије су процедуре стриктно одређене, већина предшколских установа постепено је почела да мијења јеловнике.

У то смо се увјерили приликом посјете вртићу "Колибри" у Бањалуци. Малишанима се, како кажу, свиђају новитети.

Петогодишњи Лука каже да, осим чорбе, највише воли да једе паленту, али и ћуфте.

- Тада се баш наједем. Обожавам и ручак с пуно поврћа, а највише волим брокулу и карфиол. То бих могао без ичега јести. Мада, волим и палачинке - испричао је Лука.

Његов другар, шестогодишњи Вук каже да му се највише свиђа пасуљ који је сада припремљен са поврћем, умјесто са сувом сланином и кобасицом.

Помоћник директора Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Мира Галић каже да ће специјалитети са намирницама које се код нас не могу набавити морати сачекати, али да се дјеци сада служе воћни јогурти и сјецкано суво воће у кашицама.

- Дјеца у вртићима никад нису ни јела нездраву храну. Храна је и прије била пуна витамина и протеина, а нутритивне вриједности су биле усклађене. Пред њима никад није ни било виршли, паштета и чврстих масти - рекла је Галићева.

Директор предшколске установе "Мајка Југовића" у Добоју Славица Живковић каже да су у складу са новим правилником из вртића избацили све грицкалице и сувомеснате производе.

- Умјесто тога, увели смо много више поврћа, између осталог, карфиол, блитву, шпинат, те житарице и разно воће - рекла је Живковићева и додала да, иако овај начин исхране изискује веће трошкове, неће бити поскупљења.

Директор вртића "Чика Јова Змај" Бијељина Јока Арсеновић каже да већ неколико мјесеци уводе храну према новим смјерницама.

- Љетос смо имали семинар о исхрани и од тада смо почели да припремамо храну по смјерницама нутриционисте - рекла је она и додала да су избацили виршле и паштете, а убацили уштипке и питу од хељдиног брашна, те много поврћа и воћа.

Национални координатор за храну и исхрану РС Драгана Стојисављевић казала је да су анализе јеловника у вртићима показале да многи оброци немају довољно протеина, минерала и витамина, а да садрже вишак масти, због чега је дошло до измјене јеловника.

Предсједник Удружења приватних вртића РС Сањин Бузаџија каже да су почели са примјеном прописаних намирница, али према својој рецептури. Он је додао да су у току анализе цијена намирница, након чега ће се знати да ли ће доћи до поскупљења боравка у вртићима.

Од надлежних нисмо успјели да сазнамо да ли ће и ко контролисати примјену новог правилника о исхрани.

Неће у вртић ако нема пите

Према ријечима запослених у вртићима широм Српске, малишане ће бити најтеже навикнути на житарице. Међутим, има и оних малишана који кажу да ће се сами исписати из вртића ако не буде пите за ручак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана