Малишани у Броду постају суперјунаци

Јана Кезић, Јована Ивановић
Малишани у Броду постају суперјунаци

БРОД - Уочи почетка великог Васкршњег поста у општини Брод и ове године биће одржане, 18. по реду, традиционалне покладне машкаре, а у њима ће први пут учествовати и малишани из локалних вртић, који ће овом приликом обући костиме својих омиљених суперјунака.

Традиционална поворка и народно весеље у овој општини, уз забаву, музику и креативне костиме, осим дружења за циљ имају и очување старих обичаја. Вршилац дужности директора Туристичке организације општине Брод Горан Вукојевић рекао је за “Глас Српске” да машкаре вуку коријене још од периода када су Словени примили хришћанство.

- Ове године смо покушали да мотивишемо дјецу као циљну групу и успјели смо да у манифестацију укључимо малишане из вртића као и основце до петог разреда - рекао је Вукојевић.

Како је додао, веома се радује њиховом учествовању, јер ће то бити музичко-такмичарска, а прије свега забавна манифестација.

- Биће много плеса и музике, а организован је и посебан жири који ће бирати најбољу, најсмјешнију, најкреативнију и најљепшу маску - рекао је Вукојевић.

Биће организован, како каже, и историјски осврт у којем ће професори историје објаснити традицију машкара у нашем народу.

- Имаћемо наступе вртића и културно-умјетничких друштава, а мислим да ће бити одлично и сви се веома радујемо томе - поручио је Вукојевић. Како је навео, све што је до сада организовала Туристичка организација ове општине било је одлично прихваћено, па се нада да ће тако бити и овај пут.

- У мањим срединама нема неких посебних дешавања, па кад се год одржавају овакве и сличне манифестације, које дјецу “извуку” из кућа, родитељи то са одушевљењем поздрављају - рекао је Вукојевић.

Манифестација намијењена малишанима, како истиче, биће одржана у петак у 17 часова у градском парку, а у недељу ће бити одржан дефиле за старије учеснике, који је мало другачији од дјечијег.

Начелник општине Брод Зоран Видић рекао је за “Глас” да општина у неком претходном периоду можда и није довољно промовисала своје потенцијале и традицију, којима се може поносити.

- Машкаре су свакако једне од њих и веома ме радује што ће први пут у њих бити укључени и малишани, јер је битно да учимо најмлађе да наставе традицију и да спознају њену важност - рекао је Видић.

Никола Миличић из Брода, који је и сам више пута учествовао на машкарама, каже да је веома захвалан Туристичкој организацији што је организовала учешће забаве овог типа и за најмлађе становнике Брода.

- Свако дијете на неки начин мотивише неки суперјунак и самим тим пожеле да изгледају и буду као и они, а ово је јединствена прилика када могу изгледати баш тако и показати своје супермоћи - рекао је Миличић. Према вјеровањима, покладе су дан за праштање и весеље, а сматра се да у период великог поста треба ући без гријеха. Народна вјеровања су повезивала период поклада са повећаном опасношћу од злих сила, од којих се народ у разним областима штитио на симболичне начине које је пратило облачење и паљење, а све то створило је шаролик фолклор овог народа.

Љепоте Брода

Горан Вукојевић каже да се општина може похвалити дугим током ријеке Саве.

 - Можемо се похвалити природним љепотама, традиционалном кухињом, ријеком Савом, а посебно се трудимо базирати на културна дешавања, јер то људи воле - рекао је Вукојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана