Малишани кубуре са изговарањем гласова

Ц. М. – Р. Ђ.
Малишани кубуре са изговарањем гласова

Бијељина, Градишка - Систематски прегледи за будуће ђаке прваке у појединим локалним заједницама су у току, а међу најчешћим здравственим проблемима са којима малишани кубуре изговарање појединих гласова, повученост, равни табани и неправилно држање.

У Дому здравља Бијељина су навели да су прегледи за упис првачића у школску 2016/2017. годину почели 1. марта, а до сада је прегледано скоро 400 дјеце.

- Најчешћи здравствени проблеми су равна стопала, отежано изговарање гласова најчешће Р, Ч, Ћ, Ш и Љ, те повученост, односно теже остваривање комуникације са поједином дјецом - казали су у Бијељини истичући да су се слични проблеми јављали и претходних година.

Прегледи су у пуном јеку и у добојском Дому здравља, а дневно буде прегледано око 20 дјеце.

- Углавном доминирају проблеми у вези са неправилним држањем тијела, сколиозом и равним стопалима. Уз то се запажају и повремени проблеми у изговарања одређених гласова - казали су у Добоју такође напомињући да су и раније генерације имале сличне здравствене проблеме.

У Градишци је током мартовских прегледа контролисано здравље готово 300 будућих првачића, а углавном имају проблеме са равним табанима, као што је био случај са дјецом и претходних година.

Систематски прегледи су у току и у Дому здравља Требиње гдје су истакли да податке о броју прегледа могу објавити након 1. априла, односно након што сва дјеца буду прегледана. У Фочи ће прегледи почети у априлу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана