Малишани из Угљевика учесници кампа „Никола Тесла центра“ на Гучеву

Срна
Малишани из Угљевика учесници кампа „Никола Тесла центра“ на Гучеву

УГЉЕВИК - Дјеца из Угљевика, њих 28, учесници су кампа „Никола Тесла центра“ на Гучеву код Лознице гдје учествују у едукативној настави, односно уче кроз игру.

Ријеч је о седмодневном кампу, чији аутор система учења Ранко Рајовић каже да су ту дјеца од пет до 12 година.

Рајовић је истакао да ово није класично учење, ту су дјеца у покрету од осам до 21 час, сваки дан кроз игру пређу до 20 километара у природи, „јер посао дјеце је да мисле и да се крећу“.

Он је појаснио да њихов мозак ради кроз игру, те навео примјер да дјеца у Европи, када је ријеч о образовању, не могу дуже од 15 минута да читају, немају концентрацију.

-Зато морамо да покрећемо природне мисаоне процесе -рекао је Рајовић и напоменуо да је кључна вјештина будућности размишљање, да од 10 најтраженијих занимања у свијету девет није постојало прије 10 године и зато је приоритет да се дјеца уче да мисле.

Тренер кампа из Угљевика Младен Стевеновић рекао да је камп на Гучеву идеално мјесто гдје дјеца науче да поштују себе и друге, своје и туђе вријеме, правила понашања, да помажу једни другима и тако се уче тимском духу, развијању самопоуздање и стварају пријатељства која могу трајати читав живот.

-Дјеца су по цијели дан у природи. Дуга планинарења, вјежбе на полигону само су неке од активности сваког дана. Ту су и радионице са ауторима програма Ранком и Урошем, вечерње читање прича док дјеца леже на трави и посматрају звијезде, загонентне приче уз логорску ватру - рекао је Стевановић.

Одлазак малишана из Угљевика на едукативну наставу суфинансирала је општина са 7.000 КМ.

Њих је данас посјетио начелник Василије Перић, даровао их воћем из подмајевичког краја, истакао важност да дјеца кроз игру развијају менталне и физичке могућности и најавио даљу подршку свим активностима најмлађих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана