Малишани из Добоја остали без стручне терапије

Данијела Стоканић
Малишани из Добоја остали без стручне терапије

Добој - Родитељи дјеце са посебним потребама из Добоја протестовали су јуче због отпуштања стручњака из Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју, који су учинили много да би њихови малишани напредовали.

Огорчени родитељи су негодовали што умјесто стручних логопеда и физијатра, који су отпуштени, у овом центру намјеравају да запосле приправнике.

Према ријечима родитеља, умјесто стручњака, са њиховом дјецом ће радити приправници, који немају довољно искуства.

Мајка дјечака који је годину долазио на логопедски и физикални третман Сабина Омеровић каже да је њен син за то вријеме постигао одличне резултате.

- Мој син сада треба да иде у шести разред и ако му прекину третман и не постигне оно што се тражи, неће моћи да похађа редовну наставу - рекла Омеровићева.

Она је нагласила да у Центру сада немају ниједног логопеда, већ су дјеца упућена у добојски Дом здравља.

- Третман код логопеда у Дому здравља могу да имају само једном мјесечно и то у трајању од пола сата, што је недовољно. Да би наша дјеца напредовала требало би да их водимо приватно код логопеда, а за то немамо новца, јер само један третман кошта 15 КМ - казала је Омеровићева.

Према њеним ријечима, препоручују се три часа седмично, а с обзиром на то да Омеровићева има двоје дјеце које води логопеду, мјесечно мора да издвоји 360 марака.

Пет пута седмично на групну и три пута на физикалну терапију своје шестогодишње дијете доводила је и Данијела Савић. Ова забринута мајка каже да дјеца немају времена да се привикавају на новог логопеда.

- Губимо два мјесеца док се дијете привикне. Не може један приправник да ради и логопедски и физикални третман, јер зашто онда постоји систематизација посла. Услуге у Центру нисмо ништа плаћали. Све је финансирао град, али то не значи да на овакав начин наша дјеца треба да остану без терапеута - поручила је Савићева.

Директор Центра Златко Спасојевић тврди да радници нису отпуштени, већ им је 31. октобра истекао уговор о раду. Он је казао да је остало довољно стручних квалификованих радника да би установа могла да настави да пружа адекватне услуге корисницима Центра.

- Ангажована су три физиотерапеута. Групни рад је у току и не видим разлог да се на овакав начин исказује незадовољство. Схватам родитеље у потпуности, а овај мали проблем са логопедом веома брзо ће бити ријешен - рекао је Спасојевић.

Предсједник добојског Удружења родитеља дјеце са посебним потребама Рајко Тодоровић је казао да око 130 дјеце користи услуге овог центра. Он је родитеље позвао на стрпљење, док не пронађу потребни стручни кадар.

Центар

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју отворен је у јуну прошле године. Град Добој, Амбасада САД у БиХ и донатори уложили су у његову градњу више од 1,5 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана