Малине одавно обране, цијене ни на видику

Крстина Ћирковић
Малине одавно обране, цијене ни на видику

Братунац - Иако су од завршетка бербе малине прошла скоро два мјесеца, још није утврђена откупна цијена овогодишњег рода, што произвођачима тог воћа задаје бриге јер и даље не знају да ли им се уложени труд исплатио.

Предсједник Управног одбора Удружења малинара из Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” Иван Стојановић рекао је “Гласу Српске” да ће многи  произвођачи, због недефинисане цијене на почетку бербе малине, смањити површине засађене тим јагодичастим воћем.

- Имамо сазнања да ће одређени број произвођача одустати од малинарства због проблема који већ неколико година прате ту производњу - казао је Стојановић.

Он је истакао да је веома важно на почетку бербе знати откупну цијену да би се произвођачи могли организовати.

- Дешавало се да људи ангажују бераче рачунајући на неку прихватљиву цијену, а на крају се испостави да корист од рода имају сви осим произвођача, јер док платимо бераче и све остале трошкове, нас нема нигдје. Када нам је цијена унапријед позната, можемо размишљати да ли нам се исплати да ангажујемо додатну радну снагу или ће малине брати чланови породица - прича Стојановић.

Говорећи о овогодишњем приносу малине, он је нагласио да је род најквалитетнији у посљедњих пет година, али да су приноси нижи од 30 до 40 одсто у односу на прошлогодишње. 

Стојановић каже да удружење “Виламет” има сазнања да су два откупљивача саопштила произвођачима да ће за килограм преузете малине платити 2,5 КМ.

- За нас је свака цифра нижа од те неприхватљива - поручио је Стојановић.

На подручју Братунца овогодишњу бербу малине пратио је недостатак берача. Многи су одустали од тог сезонског посла јер им је, кажу, била неприхватљива дневница од 40 марака или 80 фенинга за килограм убраног воћа.

Улагања

Општина Братунац је, уз финансијску помоћ Владе Републике Српске, урадила много за развој малинарства у посљедњих неколико година. Изграђен је систем за наводњавање засада малине и систем противградне заштите на цијелом подручју општине. Формиран је и расадник малине из којег је општина до сада донирала заинтересованим пољопривредним произвођачима око милион садница.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана