Малине не дају ни фенинга испод осам КМ

Милош Васиљевић
Малине не дају ни фенинга испод осам КМ

БАЊАЛУКА - Берба малина широм Српске је при крају, а све док хладњачари не пристану на откупну цијену од најмање осам марака, произвођачи ће овогодишњи род чувати у својим складиштима.

Поскупљење репроматеријала и веће дневнице берачима само су неки од проблема са којим су се суочили малинари, али солидан род и добар квалитет воћа улијевају наду да би ова сезона, када се подвуче црта, могла бити позитивна.

Предсједник Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” Љубиша Алемпић рекао је за “Глас Српске” да је берба ове године нешто краћа и да није готова само још у вишим предјелима. Откупна цијена, према његовим ријечима, мора бити најмање осам марака, с обзиром на то да је све поскупјело.

- Воће је зрело на брзину, тако да је необрано још само у вишим предјелима. Род је мањи него лани за 10 до 20 одсто, али је квалитет добар и овом годином можемо бити задовољни - казао је Алемпић.

Нагласио је да су произвођачи заузели јасан став када је овогодишња откупна цијена у питању.

- Она ни фенинга не смије бити мања од осам марака, а реално је да буде у распону од осам до девет марака. У Србији је била 600 динара, па је опала на 550 динара, али то је у сваком случају више од осам марака - казао Алемпић, додавши да је већ у контакту са појединим хладњачарима, од којих је већина сагласна да цијена неће ићи испод осам марака.

Ко има веће парцеле, принуђен је да плати и бераче малина, а воћари за дневнице морају да издвоје и до сто марака.

- Све је поскупјело, а дневнице за раднике крећу се од 70 до 100 марака. Малинари  су плаћали бераче по тој цијени, нису имали избора - истакао је Алемпић.

Власник хладњаче “Агро др” Петко Ранкић, који сваке године откупи велике количине малине, за “Глас” каже да још чека одговор партнера, превасходно из западне Европе.

- Чекамо повратну информацију, прије свега од Нијемаца, јер тржиште западне Европа још увијек тактизира. Све зависи од цијене извоза, ако ми немамо цијену извоза од пет евра, онда није реална цијена већа од осам марака јер су трошкови велики. Само хладњача троши 30.000 КМ мјесечно, али се надам да ћемо сви бити задовољни, као и претходних година - рекао је Ранкић.

Истакао је да извози на озбиљно тржиште које изискује само квалитет.

- Њемачка, Аустрија, Дубаи, те земље Скандинавије наше су тржиште. Извозили смо и у Русију преко Србије, јер они имају специјалне везе - казао је Ранкић.

Купина

Љубиша Алемпић каже да остаје да се види шта ће бити са откупом купине, чија је берба такође у току.

- То је већи проблем и још не знамо да ли ће купина имати прошлогодишњу цијену. Лани је почетна цијена била двије марке, па на крају стигла до 4,20 КМ. Када би цијена била на нивоу прошлогодишње, то би било прихватљиво - рекао је Алемпић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана