Малинари у Подрињу још чекају на исплату одштете због града:

Ј. К.
Малинари у Подрињу још чекају на исплату одштете због града:

БРАТУНАЦ - Узгајивачи малине из средњег Подриња незадовољни су јер још чекају исплату одштете за причињену штету коју је изазвао град 24. јуна прошле године, када због најављеног лета ЕУФОР-овог хеликоптера није дјеловала противградна заштита.

Предсједник Управног одбора Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” Иван Стојановић рекао је за “Глас Српске” да је град десетковао принос великом броју власника малињака који страхују да ће посљедице осјетити и предстојеће сезоне.

- Штета у Братунцу процијењена је на више од два милиона марака, али битно је истаћи да није сва општина била захваћена градом. У погођеним малињацима штете иду и до 50 одсто, што је појединим газдинствима преполовило род и приходе - рекао је Стојановић, додајући да је општинска комисија изашла на терен и процијенила штету.

Нагласио је да су произвођачи добијали обећања Општине и Владе да ће им бити исплаћена одређена накнада, што још није реализовано. Посљедице од прошле године, како каже, одразиће се и на ову јер су оштећени лактари, што ће сигурно утицати на овогодишњи род.

- Сви говоре како је прошле године била добра откупна цијена, али шта вриједи када је људима на самом почетку бербе све било уништено - поручује Стојановић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да наведеног дана ЈП “Противградна превентива” није могло да дејствује на подручју средњег Подриња, јер није добијена дозвола од контроле лета на аеродрому у Тузли због активности које је имао хеликоптер ЕУФОР-а, а о томе је ово предузеће одмах обавијестило јавност.

Објаснили су да Министарство не врши надокнаду штета насталих усљед временских неприлика, него осигуравајуће куће.

- Министарство годинама апелује на пољопривредне произвођаче да осигурају своје усјеве, а у Правилнику о подстицајима имамо мјеру којом суфинансирамо премију осигурања у износу од 50 одсто од премије - навели су у Министарству за “Глас Српске”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана