Малинари неће милостињу

Крстина Ћирковић
Малинари неће милостињу

Братунац - Три стотине малинара затражило је у петак на мирном протесту у Братунцу да хитно буде организован састанак са шведским власником хладњаче "Бос агро фуд" из Поточара код Сребренице, са којим желе да разговарају о откупној цијени.

Подрињски произвођачи су поручили да не желе милостињу, већ да им буде поштено плаћено оно што су зарадили, те да са оваквом откупном цијеном немају будућност.

Предсједник Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића "Виламет" Љубиша Алемпић поновио је да произвођачи неће одустати од захтјева да откупна цијена рода овог воћа буде 2,5 КМ, а купине једна марка за килограм.

Удружење је затражило од општина Братунац, Сребреница и Милићи, те Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС да путем додатних премија помогну произвођачима малине и купине из ових општина који су оштећени због ниске цијене овогодишњег рода.

- Хладњача "Бос агро фуд" је, као највећи откупљивач на овом подручју, формирала срамну и понижавајућу цијену малине од 1,90 КМ по килограму - рекао је Алемпић обраћајући се на протестном скупу у центру Братунца.

Протест је завршен на тргу у Братунцу одакле су чланови "Виламета" отишли у Поточаре, гдје су предали захтјев за састанак с власницима хладњаче, а уз ограду предузећа "Бос агро фуд" оставили транспаренте на којима је, између осталог, писало: "Нас сте уништили, кога планирате 2018. године". Откупном цијеном је огорчен и Горан Николић из насеља Реповац који каже да је у огромним губицима.

- Исплаћено ми је око 9.000 КМ мање у односу на прошлу годину, а произвођачи из општине Братунац оштећени су за више од два милиона марака - рекао је Николић.

Инвалид Сенад Јусић из Поточара уложио је, како каже, око 65.000 КМ за подизање засада малине, те ангажовао тридесетак радника за бербу.

- Жалосно је то што са оваквом цијеном не можемо вратити уложени новац нити живјети од свог рада - рекао је Јусић.

Исто мисли и Горан Остојић, који је такође инвалид.

- Овако ниском цијеном доведена је у питање производња малине на мом имању. У оквиру здравствених могућности припремао сам малињак за бербу, али сам за већину послова морао да ангажујем сезонске раднике - рекао је Остојић.

Изостала шетња

Планирана протестна шетња од Братунца до хладњаче је изостала. Љубиша Алемпић је казао да су га из сребреничке полиције обавијестили да због важности регионалног пута Братунац - Сребреница не могу туда пјешачити, нити организовати скуп испред хладњаче у Поточарима која се налази преко пута меморијалног центра.

- Полиција је дозволила да у мањем броју дођемо пред хладњачу и на миран начин искажемо наше незадовољство, што смо и учинили достојанствено - рекао је Алемпић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана