Мали Павле рођен у лифту

Љиљана Алексић
Мали Павле рођен у лифту

Бијељина - Драма која се одиграла у улици Филипа Вишњића у Бијељини када се храбра мајка Александра Миловановић породила у лифту, на срећу, прошла је без посљедица, а дјечак, који је добио име Павле, добро се осјећа.

Миловановићева, којој је Павле друго дијете, испричала је за портал "ИнфоБијељина" да није ни сањала да ће јој се овако нешто догодити.

- Кренула сам према породилишту, болови су почели можда око 19.15 часова, али сам мислила да има још времена. Одлучила сам да се истуширам, али нисам могла вјеровати да ће се то све тако брзо одиграти. Ни муж ни сестра ми нису повјеровали, јер сам ја већ при уласку у лифт рекла да је порођај кренуо и да сам се породила - рекла је Миловановићева, додајући да је муж ухватио бебу, док је њена сестра позвала Хитну помоћ. 

Љекари Хитне помоћи причају да никада неће заборавити паничан позив у недјељу, нешто послије 20 часова, када им је саопштено да се жена порађа у лифту. У овој несвакидашњој ситуацији нашао се доктор Милорад Симић, који је са колегама стигао на лице мјеста.

- По пријему позива, одмах смо обавијестили дежурног љекара на Одјељењу гинекологије бијељинске болнице да буде у приправности. Када смо стигли, затекли смо породиљу која је била у завршној фази порођаја - испричао је др Симић.

Без обзира на околности, порођај је добро прошао. Мајка и беба су адекватно збринути и превезени у болницу.

- Током транспорта пратили смо виталне параметре мајке и бебе. Мајка је била видно успаничена, као и отац, који је присуствовао порођају, те је и он молио за помоћ. И њега смо такође морали да смирујемо - рекао је др Симић.

Додао је да је ово јединствен случај и нагласио да се ни старије његове колеге у Хитној помоћи нису сусретале са сличним ситуацијама. Како истиче, било је позитивне треме и помијешаних осјећања, али када се зачуо плач бебе, сви су били срећни и задовољни. Рођен је здрав дјечак тежак три килограма и 900 грама.

Нови становник Бијељине, који је на свијет дошао у више него необичним околностима, добро се осјећа и он и његова мајка би могли ускоро кући. Поносни отац није крио задовољство и захвалност првенствено Хитној помоћи која је брзо и ефикасно дјеловала.

- Тек ме је сада страх, вјерујте ми. Кад ми је рекла жена да је кренуо порођај и да је изашло дијете, погледао сам и нисам могао вјеровати, дјечије ноге се виде. Изгубио сам се, нисам знао шта да радим, телефон ми је испао из руке, али смо се некако снашли, свастика је позвала Хитну - рекао је пресрећни отац Дејан Миловановић.

Станари улице Филипа Вишњића кажу да се све брзо одиграло и да нису ни слутили да се њихова комшиница порађа у лифту.

- Да смо добили новог комшију, сазнали смо тек данас. Само нека је он нама жив и здрав, и већ сада се зна се ко ће имати ексклузивно право на лифт - поручио је један комшија са смијешком.

Необичне ситуације

Главна сестра Гинеколошко-акушерског одјељења бијељинске болнице Цица Новаковић додаје да су се догађале и друге необичне ситуације, али да се до сада нико није породио у лифту.

Према њеним ријечима, на подручју које покрива бијељински медицински центар дешавало се да се мајке породе у путу, у санитету, пред породилиштем, на улазу у кућу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана