Мала матура лупа за знање

А. Ј.
Мала матура лупа за знање

Бањалука - Увођење мале матуре је добар потез, јер би пружила јаснију слику знања основаца и учинила објективнијим упис у средње школе, сагласни су представници образовних установа.

Новину у образовном систему најавио је у интервјуу за "Глас Српске" министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, истичући да је мала матура у региону показала добре резултате. У почетку би мала матура била уведена у мањи број школа, а уколико се покаже корисном, заживјела би у свим образовним установама. Повод за тај потез су проблеми који су уочени приликом уписа у средњу школу и поплава одликаша и вуковаца у посљедњих неколико година.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић сматра да ће увођење мале матуре допринијети објективнијем упису ученика у средње школе.

- Анализе које смо спровели показују одступања од закључне оцјене и стварног знања свршених основаца - рекао је Дамјановић.

Истиче да ће мала матура утицати и на другачије конципирање уписне политике и уједначавање интересовања за занимања која нуде средње школе.

- Резултати мале матуре даће ђацима до знања да њихове жеље нису оствариве уколико не покажу знање. Гимназију, економску и медицинску школу ће уписивати најбољи. Они који покажу мање знања мораће на занате - каже Дамјановић.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Душан Мишљеновић сматра да ће мала матура подстаћи дјецу да уче више и редовније.

- Сви ће морати квалитетније да раде, од наставника до ученика. Матура ће јасније показати колико су ученици потковани знањем - каже Мишљеновић.

Да је мала матура позитивна иницијатива сматра и предсједник Актива директора основних школа на подручју Лакташа, Српца, Прњавора и Градишке Радослав Савановић.

- Испит ће једним дијелом бити стресан, али морамо дјецу од малих ногу навикнути да се њихово знање вреднује и провјерава и да од тога зависи слијед животних активности - каже Савановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана