Мајстори за воланом из Лакташа планирају да оснују спортски клуб: Љубав према рели-тркама преносе на младе

Јана Кезић
Мајстори за воланом из Лакташа планирају да оснују спортски клуб: Љубав према рели-тркама преносе на младе

БАЊАЛУКА - Да љубав према аутомобилима и брзој вожњи не познаје границе ни године, свједоче мајстори за воланом из Лакташа, међу којима су и они који већ газе осму деценију живота са жељом да страст према том спорту крунишу оснивањем клуба.

Ова екипа љубитеља аутомобилизма тренутно броји десетак чланова и већ дуги низ година активно учествују у такмичењима у ауто-слалому и ОСВ релију широм Српске и БиХ.

Још као мали гледајући ТВ преносе свјетских првенстава у релију и Златко Булига пожелио је да се тиме бави. Како је испричао за “Глас Српске” живот му се касније окренуо баш у том смјеру, а његово занимање одувијек су ауто-механика и електрика. Када се то све спојило, прича Булига, родила се и идеја за оснивањем клуба.

- Ријеч је о дисциплини која није претјерано скупа, али тражи много времена у ауту и путовању. Оснивањем клуба желимо да уведемо младе генерације у овај спорт и на тај начин их склонимо са улице, које нису мјесто за показивање возачких способности и квалитета аутомобила - казао је Булига. Све више је младих који се “дочепају” скупих аута и “јурцају” по путевима, каже Булига, истичући да је боље да тај адреналин испуцају на за то предвиђеној цести, у сигурном окружењу и дружењу.

Овај врсни возач каже да се екипа, чији је и он члан, до сада такмичила у оквиру АМД Лакташи који им је увијек и радо пружао велику подршку, али за оснивање клуба им је потребна и додатна помоћ, како њихове општине тако и спонзора, који би постали почасни чланови клуба.

- Међу возачима који се тренутно такмиче имамо младих који су недавно положили возачки испит, али и нашег најстаријег такмичара у шампионату који има 73 године. Желим да нагласим да године нису битне за све који желе да нам се придруже и опробају своје умијеће за воланом - казао је Булига. Према његовим ријечима, посебне обуке за овај спорт нема, потребно је имати адекватну опрему, комбинезон или одјећу дугих рукава и кацигу те добро познавати стазу.

- Ауто мора бити по стандардима као у саобраћају, а она која су тркаћа имају још надоградњи, као што је сигурносни кавез - казао је Булига. Занимљиво је, како каже, то што је дозвољено да омладина када наврши 16 година, чак и прије положеног возачког испита може учествовати у такмичењу, али уз сагласност родитеља.

- Код нас је највише заступљено такмичење ауто-слалом који је на неки начин и предуслов за сљедеће и озбиљније трке, брдске и кружне. Оне су доста захтјевније, потребно је много више новца и труда - рекао је Булига и додао да је у току израда документације која је потребна за отварање клуба као и потрага за адекватном просторијом која би била сједиште.

Успјеси

Љубитељи брзе вожње из Лакташа били су представници Српске на “Тесла релију” у Србији, који се бодује за свјетски шампионат и ту су дошли до првих бодова на међународној сцени. Када је ријеч о домаћим такмичењима ту су у игри за прва три мјеста у конкуренцији екипа, а појединачно су освојили доста медаља и пехара, чак и “Златну кацигу” у ауто-слалому. Ништа мање није битно ни освојено прво, друго и треће мјесто на традиционалном релију Козара - Тјентиште 2021. као и екипно прво мјеста на Козари. У такмичењу одржаном у Требињу сви возачи појединачно дошли су до нека од прва три мјеста и освојили заслужна признања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана