Мајкама у част код манастира Осовица подижу споменик

Дејан Јовичић
Мајкама у част код манастира Осовица подижу споменик

СРБАЦ - Изградња спомен-комплекса посвећеног свим мајкама, коју планирају ове године код манастира Осовица у Новој Веси код Српца, послаће снажну поруку да је породица најсветији и најважнији извор сваког добра без којег нема останка и опстанка.

Ово су ријечи преподобног архимандрита осовичког Теофила Димитрића, игумана манастира Осовица код Српца, који је најавио да ће споменик, на којем ће бити уклесан лик мајке са троје дјеце, бити грађен на манастирском имању удаљеном око 500 метара, поред локалног пута који води до еко-села Горња Лепеница.

- Споменик ће бити подигнут у част мајкама, кћеркама, сестрама и супругама, односно у част онима које су нас носиле у рукама, одгајале, дочекивале и испраћале, за нас се молиле и рађале јунаке и домаћине. То је веома важно јер живимо у времену нимало наклоњеном најсветијим вјечним небеским вриједностима, које су, нажалост, већ потпуно уништене у неким западним земљама, а то се већ полако намеће и нама - рекао је Теофил.

Додаје да је његова идеја наишла на подршку шире друштвене заједнице, прије свега вјерника, али и структура власти.

- Људи који обиђу овај спомен-комплекс имаће прилику да сједну, разгледају, размисле и прочитају пригодан текст који ће бити написан мајци у част. До споменика ће бити доведена и изворска вода - рекао је Теофил.

Манастир Осовица, који обнављају након више од три вијека, сваке године посјећује на хиљаде вјерника из цијеле Српске и земаља региона, нарочито на празник Чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице, који се прославља 25. јула. Према ријечима Теофила, након доласка ове иконе, која је стигла као поклон 2016. године од Свете царске лавре манастира Хиландар, све је у манастиру постало боље и љепше.

- Наш манастир који је више пута разаран успјешно се обнавља милошћу Божијом и истрајношћу вјерујућег народа и овдје се богослужења обављају већ десетак година. Братство манастира броји седам чланова и то је велики благослов, посебно због тога што је монаштво у дефициту у Српској православној цркви, јер живимо у времену када људи нису спремни за било какву жртву, не само у монаштву, већ и у породици и друштву - истакао је Теофил.

Манастир Осовица припада реду највећих светиња Републике Српске и смјештен је у подножју Мотајице, око тридесетак километара од Српца. Први пут се помиње 1330. године, о чему свједочи сачуван манастирски печат, а разрушен је у току Бечког рата (1683-1699) од стране Турака. Историчари претпостављају да је ријеч о ктиторском дјелу изданка племените лозе Немањића краља Стефана Драгутина (1253-1316), владара Срема, Мачве, Усоре и Соли.

Духовне оазе

Након 17 година од почетка изградње у октобру прошле године освештан је и храм Васкрсења Господњег у Српцу, а у плану је и обнова старог храма Покрова пресвете Богородице који је изграђен 1905. године.

Протојереј Жељко Сарић каже да су ове светиње, уз манастир Осовица, духовне оазе србачког краја.

- У кругу новог храма уредили смо шеталиште, поставили клупе и посадили зеленило, тако да се могу видјети бројни вјерници, а нарочито родитељи са дјецом, који свакодневно долазе да би се помолили за ближње и пронашли духовни мир. И то је видљиво не само у србачкој, већ и у другим парохијама гдје подижу и обнављају православне светиње - рекао је Сарић. Он очекује да ће радови на храму Покрова пресвете Богородице, који је један од најстаријих у Српцу, почети у току године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана