Маглајани: Пјесмом, игром и богатом трпезом његују обичаје

А. Ј.
Маглајани: Пјесмом, игром и богатом трпезом његују обичаје

Лакташи - Разноврсни културно-спортски програм, уз игру, пјесму и богату трпезу, обиљежио је манифестацију "Селу у походе, Духови 2016" којом су у Маглајанима код Лакташа представљене љепоте обичаја.

Манифестацију су у недјељу увече организовали мјештани Маглајана уз помоћ фудбалског клуба Борац из њиховог мјеста. Члан организационог одбора Владимир Макарић рекао је да се ради о дружењу које се организује другу годину заредом.

- Посјетиоци су уживали у фудбалу, наступима фолклорне секције "Славко Мандић", те мушке и женске пјевачке етно-групе нашег села. Пажњу су привукли и наступи тамбураша и хармоникаша, али и дјечије рецитације - рекао је Макарић. 

Додао је да је циљ окупљања да бар на један дан у село врате некадашње становнике, мјештане који су из њега отишли "трбухом за крухом".

Један од њих је и Радован Кесић који је дошао из Аустрије како би видио старе пријатеље, запјевао и заиграо с њима. 

Помоћ у организацији пружио је и директор Комуналног предузећа "Будућност" Лакташи Милован Бајић који је казао да су се водили идејом да људи бар накратко забораве свакодневне проблеме, те да се опсуте уз игру и пјесму.

- Хтјели смо да ово дружење врви од дјеце и омладине и у томе смо успјели. Жеља нам је да што више младих остане на селу, зато се и трудимо да им обезбиједимо разне активности - каже Бајић. 

Вриједна домаћица Мира Блесић два дана је припремала разноврсна традиционална јела како би сви посјетиоци уживали у специјалитетима спремљеним по рецептима наших бака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана