Магистар права ужива у узгоју 300 оваца: Желим бити свој газда!

Агенције
Магистар права ужива у узгоју 300 оваца: Желим бити свој газда!

Сњежана Анокић Рогало сигурно је најобразованији пастир у Хрватској. Магистрирала је право, говори талијански, а усто је професионални возач А, Б, Ц и Е категорије. Па ипак, са супругом Дарком посљедњих година за живот зарађује узгојем оваца на фарми у Доброгошћу, насељу с пет кућа и тринаест становника, десет километара удаљеном од Чаглина.

 

"Могла сам бирати гдје ћу живјети и чиме ћу се бавити, а то ми је помогло да схватим што заиста желим. А желим уживати у природи и бити сам свој газда", казала је Сњежана.

Младост је Сњежана провела у Богдановцима крај Вуковара, а када је дошао рат, као 19-годишња дјевојка избјегла је у Италију, док се фамилија населила у ђаковачком крају. У годинама које су слиједиле ванредно је студирала на Правном факултету у Осијеку, у Ђакову је упознала будућег супруга, полагала је испите за возача, магистрирала, родила Андреу и Матеа, предавала италијански у једној школи, посјетила већину европских земаља, Египат, Индију…

"И отац и стриц узгајали су овце и вјеројатно сам од њих ‘покупила’ ту љубав. Тако сам са супругом одлучила потражити пригодно мјесто и покушати се тиме бавити. Наишли смо на Доброгошће у којем је много земље и мало људи, што је идеално за фарме. Купили смо кућу и нешто земље и све што смо потом постигли резултат је само нашег рада. Свих ових година ширили смо се без кредита и нису у праву они који кажу како се од пољопривреде не може живјети", додала је Сњежана.

У Доброгошћу Сњежана и Дарко сада имају 27 хектара земље на којој пасе око 300 оваца и јањади. Проблема с продајом немају, успјели су понешто и уштедјети за доградњу и уређење куће, а властиту кућу имају и у Ђакову. Сњежана право није заборавила, али своје знање користи углавном дијелећи бесплатне савјете мјештанима и пријатељима и не намјерава тражити посао у струци. Лијепо јој је, каже, било и предавати талијански, ужива у вожњи аутомобила и камиона па ипак, своју будућност види на фарми у Доброгошћу коју она и супруг планирају и ширити.

"Посао на фарми је физички тежи од правног посла или у учионици, али мислим да је у данашње вријеме тешко радити с људима. Овдје и радно вријеме могу прилагодити, а посебно уживам боравити у природи. Надам се да ћемо с временом добити и асфалт до села те да ћемо бити у могућности запослити неког радника. Тада бисмо супруг, дјеца и ја имали времена отићи у Пожегу или другдје на неку приредбу и посветити се каквом хобију", закључила је Сњежана за ПрњаворскиПортал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана