Магистар информатике из Велике Обарске хоби претворио у уносан бизнис

Љиљана Алексић
Магистар информатике из Велике Обарске хоби претворио у уносан бизнис

БИЈЕЉИНА - На подручју Семберије све је више домаћина који се одлучују за производњу јагода, а један од њих је Чедомир Радовановић из села Велика Обарска који је одлучио да на свом породичном имању подигне засаде јагода и трешања.

Овај тридесетпетогодишњи магистар информатике, који је запослен у бијељинском Дому здравља, љубав према природи, селу и воћарству одлучио је да унаприједи и на тај начин допуни кућни буџет. Све је, како прича, почело као хоби, али захваљујући труду и залагању данас на свом имању има завидну производњу.

- Идеја се родила прије седам година. Моја жеља је била да произведем здрав производ без хемијског третирања. Наши плодови могу да се једу директно са њиве, тако их и моји укућани и ја конзумирамо - каже Радовановић.

Јагоде производи на површини од око пет дунума, а трешње, италијанске и чешке сорте, на површини од једног хектара. Ове године ушао је у осми производни циклус са око 25.000 садница јагода које су дијелом са италијанског тржишта, а дијелом са домаћег.

- Ово је осма берба јагода, а на годишњем нивоу имам око 11 тона. Међутим, у посљедње три године временски услови су јако лоши, посебно у мају који је био кишовит, а ево сада и у јуну, што изазива штету на јагодама код којих се јавља трулеж - каже Радовановић који очекује да ће због тога бити бачено око три тоне рода.

За пласман не брине, а и овогодишња цијена иде му наруку.

- Имамо двије властите малопродаје, а и сталне купце. Немамо проблема са пласманом. Чим јагоде буду убране, ми их продамо, а некада и не можемо да одговоримо захтјеву купаца - каже Радовановић.

И за будућност има јасне планове, а то је проширење производње.

- Сматрам да би у складу са садашњим потребама производња могла да се прошири на хектар, али видјећемо још до новог производног циклуса - додаје Радовановић.

Завидно знање, без претходног искуства, показао је и у производњи трешања, чија берба почиње.

- Ове године имаћемо и први род трешања, очекујемо око 3,5 тона. Засад је подигнут 2017. године на површини од једног хектара. Ово је трешња која је сађена у такозваном густом склопу, дакле, не иду у висину, а дају изузетно квалитетан и крупан плод - истиче овај вриједни Семберац.

На нашим просторима, каже, трешње су дефицитарне. Међутим, да би био подигнут један квалитетан засад, потребно је много улагања.

- Овај хектар нас кошта око 35.000 марака - рекао је Радовановић.

Трешње пласира на домаће тржиште, а догодине планира да повећа производњу на око три до четири хектара како би могао да их извози.

- Уколико све буде текло по плану, намјеравам и да извозим трешње. У том случају бих могао постати озбиљан извозник са 80 до 100 тона трешања годишње - каже Радовановић који у будућности планира и постављање противградне мреже како би заштитио производњу.

Квалитет

И Ђорђе Вакчић из Мале Обарске годинама се бави узгојем јагода. У томе му помажу сви чланови породице.

- За овај посао потребно је доста рада, али и искуства. За квалитет јагода је важан број сунчаних дана. Ја сам задовољан овогодишњим родом. Надам се да ће купци препознати домаћи производ у односу на увозни - каже овај семберски домаћин који јагоде производи дуже од тридесет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана