Магија корака испунила плесне сале

Јана Кезић
Магија корака испунила плесне сале

БАЊАЛУКА - Осим позитивних утицаја на физичко и ментално здравље, плес оживљава емоције и фантазије кроз сам покрет, а да су његове чари препознали и грађани Српске, свједоче сале плесних клубова које су пуније него ранијих година.

У плесним клубовима кажу да похађање часова плеса може побољшати и међуљудске односе, јер је то мјесто за склапање пријатељстава и побољшање развоја социјалних вјештина.

У бањалучкој школи аргентинског танга “Tango Natural” казали су за “Глас Српске” да је након пандемије порасло интересовање за танго, јер су се људи активирали и било им је потребно да нешто креативно раде.

Истакли су да се за овај плес одлучују грађани свих узраста, од двадесетогодишњака па до оних који газе шесту деценију.

- Недавно смо имали упис нових чланова и интересовање је велико, а конкурс је још отворен само за мушкарце, јер се пријавило више жена - казали су у овом клубу.

Додали су да тренутно имају три групе, те истакли да се мушкарци у Бањалуци и даље махом стиде да плешу.

- Момци најчешће дођу у паровима са дјевојкама које су их наговориле на часове, али се дешавало да дјевојке одустану, а момци наставе да иду, јер се њима више допало - рекли су у овој школи, додајући да није потребна физичка спремност би неко почео да плеше танго, него само добра воља.

И у плесном удружењу “Salsa Puerto” из Бањалуке кажу за “Глас” да је интересовање за плес све веће.

- Занимљиво је да се све већи број мушкараца интересује за плес, што до сада није био случај. Тако ове године први пут имамо једнак број мушкараца и жена у групи - казали су су овом удружењу.

Осим тога, како кажу, све је више и млађих који долазе на часове.

- До сада су се за овај плес одлучивали људи од око 40 година старости или више, а сада је све више млађих чланова, што значи да је култура плеса заживјела - рекли су у клубу “Salsa Puerto”, додајући да је и дружење веома битан фактор на подијумима. 

У плесном клубу “101” из Бијељине кажу да влада велико интересовање за хип-хоп и модерни денс, те да међу члановима доминирају дјеца.

- Тренутно имамо највише полазника у узрасту од шест до десет година, а што се тиче одраслих, они се највише одлучују за зумбу - казали су у овом клубу.

На самом југу Српске, у спортско-плесном центру “Марис” из Требиња, кажу да су задовољни бројем чланова, али и овогодишњим уписом.

- Нудимо обуку за стрит плесове, салсу и танго - рекли су у “Марису”. На питање да ли се на плес подједнако одлучују и мушкарци и жене, добили смо помало неочекиван одговор, а то је да би мушкарци у Херцеговини прије ишли у рат него у плесну салу.

Балет

У образовно-васпитној установи “Прва балетска школа” из Бањалуке кажу да је овогодишњи упис нових чланова бољи него ранијих година, јер су се становници упознали са овом врстом плеса и његовим бенефитима.

- Ово је девета година од када постојимо и интересовање је веће него икада - казали су у овој школи, додајући да тренутно немају уписаних дјечака, јер наш менталитет не подржава да дјечаци иду на балет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана