Магареће млијеко из села Гусак стигло и до Европе

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР- Магареће млијеко које на својој фарми “Мери” у прњаворском селу Гусак производи породица Врховац, због мноштва љековитих својстава, пронашло је пут до потрошача широм Републике Српске, БиХ, али и европских земаља.

Свјетлана Врховац за Срну каже да су са сопственим малим бизнисом почели спонтано прије двије године након што су у близини Модриче куповали ово млијеко за лијечења сина који је имао проблема са плућима и срцем.

“Због њега смо одлучили да купимо прво једну магарицу којој смо дали име Мери и по којој наша фарма носи назив, а када смо увидјели да млијеко помаже дјетету наставили смо куповати нове животиње. Већи број магарица купили смо од породице Кочић на Мањачи којима смо захвални што су нам омогућили да помогнемо, прије свега, свом дјетету, али и другима који су нам се обратили”, прича Свјетлана.

Мужа магарица се обавља ручно око 6.00 часова, у подне и око 18.00 часова, након чега се процес паковања, складиштења и транспорта обавља под посебним условима.

Свјетлана појашњава да се млијеко након муже проциједи, пакује у стерилне флашице и чува највише један дан у фрижидеру.

Уколико се за то вријеме не прода, замрзава се.

Конзумира се један децилитар млијека дневно, и то најбоље ујутро на празан стомак.

Магареће млијеко је по својим својствима најсличније мајчином, па се препоручује и новорођенчадима, а показало се као ефикасно у лијечењу плућне и бронхијалне болести, дерматолошких проблема, те јачању имунитета.

“Купце имамо у цијелој Српској и БиХ, јављају нам се и људи из иностранства. Највеће задовољство је када добијемо поруку да је наше млијеко некоме помогло. То нам даје вољу да радимо даље”, наводи Свјетлана.

У одржавању фарме на којој је тренутно 12 магарица помажу јој супруг Предраг и мајка Гордана, а сестра у Аустрији преко друштвених мрежа у проширењу посла и проналаску нових купаца. Фарма има своју “Фејсбук” страницу “Магареће млијеко Слатка фарма Мери”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана