Лукић: У пожарима током ове године једно лице погинуло, а два повријеђена

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ - На подручју у надлежности Полицијске управе (ПУ) Добој током ове године евидентирана су 22 пожара у којима је једно лице смртно страдало, док су два повријеђена, рекао је шеф Одсјека за експлозивне материје и послове заштите од пожара при овој управи Горан Лукић.

Лукић је навео да је од укупног броја пожара, осам било на отвореном простору настали паљењем корова.

"Законом о заштити од пожара забрањено је паљеље корова и другог пољопривредног отпада без претходне најаве ватрогасно-спасилачкој јединици и предузимања низа других мјера како би се спријечило ширење ватре", рекао је новинарима Лукић.

Он је навео да новчана казна за непоштовање забране износи од 100 КМ до 1.000 КМ.

"Полицијска управа Добој ће сваку пријаву пожара третирати као кривичну пријаву и уколико се по изласку на лице мјеста утврди основ сумње да постоји кривично дјело, биће извршен увиђај, а извјештај достављен надлежном тужилаштву", рекао је Лукић.

Он је појаснио да се најчешће ради о кривичним дјелима изазивање пожара и опште опасности, а за починиоце су предвиђен казне, и то минимална новчана казна и максимална казна затвора у трајању и до 12 година, у зависности од настале штете, са или без повријеђених лица, почињено из мржње или нехата.

Лукић је поручио да се паљење корова и другог пољопривредног отпада мора пријавити ватрогасно-спасилачкој јединици.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана