Лукач: Јавне површине у Мркоњић Граду контролише 46 камера

Срна
Foto: Срна

МРКОЊИЋ ГРАД - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач присуствовао је данас у Мркоњић Граду званичном пуштању у рад система видео-надзора, гдје ће 46 камера контролисати јавне површине.

Лукач је рекао да су у овој општини упоставили контролу и на јавним површинама и на објектима, око школе, вртића, око свих значајних објеката, главних улаза и излаза из града, на раскрсницама, трговима, прометним путевима.

"На тај начин ће безбједност сигурно бити на вишем нивоу", истакао је Лукач у изјави новинарима.

Поред Лукача, видео-надзор су у употребу пустили начелник Полицијске управе Мркоњић Град Милан Милекић, садашњи начелник општине Драган Вођевић и бивши начелник Дивна Аничић.

Он је нагласио да се до 50 одсто смањује број кривичних дјела у општинама гдје је већ успостављен видео-надзор, а повећава се безбједност имовине грађана.

МУП је, додао је Лукач, на територији Републике Српске до сада је успоставио или је у фази успостављања видео-надзора у 52 општине, чиме се доприноси бољој безбједности општинама гдје је успостављен надзор, али и цијелој Републици, што и јесте циљ.

"Ми контролишемо јавне површине, а не задиремо у приватно власништво", истакао је Лукач и додао да је битно да контролишу све што се дешава на јавним површинама у смислу вршења кривичних дјела или нарушавања јавног реда и мира или ометања грађана у њиховом мирном животу.

Полицијска управа у Мркоњић Граду, нагласио је министар, ради добар и предан посао и да имају све добре оцјене што се тиче безбједносног стања, а захвалност је исказао Вођевићу и сарадницима који су видјели предност видео-надзора и уложили одређена средства да буде успостављен.

"МУП је заједно са општином Мркоњић Град раније направио споразум о успостављању видео-надзора још док је била начелник Дивна Аничић. Преостаје нам да то још урадимо у Шипову и надам се да ћемо са начелником те општине убрзо ући у потписивање споразума", рекао је Лукач.

Вођевић је рекао да је општина у видео-надзор уложила око 80.000 КМ, који ће превентивно дјеловати на све евентуалне починиоце кривичних дјела, те захвалио свима који су узели учешће у овом пројекту.

Начелник Полицијске управе Мркоњић Град Милан Милекић захвалио је министру за посјету, а Вођевићу што је препознао ову проблематику, као и Аничићевој, која је учествовала у почетним активностима.

"Познато је да смо на 15 локација уградили 46 камера. Њихов значај је вишеструк, у превентивном смислу утицаће на све који су планирали да изврше одређена кривична дијела, али и да помогне полицијским службеницима приликом идентификовања и откривња починиоца кривичних дјела", додао је Милекић.

Након пуштања у употребу видео-надзора у Полицијској управи, Лукач је разговарао и са руководством ове општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана