Лугоње из САД стигли на дружење у Љубиње

Р. Ми.
Лугоње из САД стигли на дружење у Љубиње

Љубиње - У општини Љубиње протеклог викенда одржан је четврти сабор братства Лугоња, чији је домаћин био примаријус др Вукашин Лугоња из Београда.

Осим из кршне Херцеговине, братственици су пристигли из разних дијелова свијета, а међу њима и двоје из САД. Како не би пропустила сабор, Јелена Лугоња-Милошевић превалила је пут из далеког Хјустона, док је Горан Лугоња стигао из Мајамија. Из прегршти занимљивости које смо чули током дружења може се издвојити и то да је најпознатији члан ове породице у САД био Влајко Лугоња, покретач новина "Американски Србобран" и спикер "Гласа Америке".

- Влајко је 1931. основао Српски певачки савез и био је и амбасадор српске пјесме у САД. Поносни смо што је барјактар на Вучјем долу био наш храбри Васо, а један од чувених љубињских ловаца на змије отровнице био је такође из породице Лугоња, Јанко - испричали су чланови братства.

Први професионални возач у породици био је Спасоје, који је возио некадашње плаве аутобусе док је у Херцеговини било још сасвим мало асфалтираних путева.

Многе жене у овој породици биле су чувене по љепоти, па се у братству с поносим истиче како је Драгица из Чикага била љепотица тог великог града, а са ове стране Атлантика, тачније у Сарајеву, у пјесму је ушла њихова братственица: "Од Илиџе, па до Марин двора, најљепша је од Лугоња Зора!"

Учесницима сабора домаћин Вукашин за крај је даровао своју књигу необичног наслова "У добру смо добро посрнули".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана