Луди камен у Семберији на чекању

Љиљана Алексић
Луди камен у Семберији на чекању

БИЈЕЉИНА - Пандемија вируса корона утицала је лани на смањење броја склопљених бракова у Семберији јер су парови у Бијељини углавном одгађали вјенчања чекајући попуштање мјера, а они који планирају да у овој години стану на луди камен помно прате развој епидемиолошке ситуације.

Према подацима Одсјека за матичне послове града Бијељина, судбоносно “да” лани је изговорено 443 пута, што је за 70 мање у односу на 2019. годину.

- Будући младенци вјенчања планирају и заказују углавном почетком године, тако да смо ми до марта 2020, када је пандемија почела, имали велики број заказаних вјенчања у ударним терминима, али су парови помјерали вјенчања и по неколико пута - истакла је шефица Одсјека за матичне послове Драгана Љубојевић додајући да је пред крај прошле године забиљежен нешто већи број вјенчања.

Она је казала да је од почетка године обављено око стотину вјенчања, те да до јуна имају заказаних 27 вјенчања.

- Сви пратимо епидемиолошке мјере и у складу с тим се и понашамо. Примјетно је да се већина парова одлучује за вјенчања само у присуству најближих, кумова и чланова уже породице. Вјенчања обављамо радним данима уторком и четвртком и у дане викенда - истакла је Љубојевићева.

Осим на вјенчања, пандемија је утицала и на смањење броја развода, а у бијељинском Центру за социјални рад, који ради на покушају мирења супружника, кажу да је на подручју града од 2013. до 2019. године просјечно на годишњем нивоу било и до 150 захтјева за покушај мирења. Прошле године запримили су таква 92 захтјева.

- Зашто је то тако? Мој став је да конфликти нису нестали ни у години пандемије, него су можда стављени у други план. Искуства, али и наука говоре да се у кризним ситуацијама људи више повезују, а конфликте остављају за касније. Међутим, обично након криза имамо ескалацију тих конфликата - рекла је психолог у Центру за социјални рад Цвијанка Ракић.

Природни прираштај

Негативан природни прираштај проблем је са којим се и даље суочава Бијељина, а статистика из матичног уреда показује да је током прошле године забиљежен већи број умрлих него рођених лица.

- Прошле године имали смо за око 300 уписа више у матичну књигу умрлих у односу на матичну књигу рођених. Доста умрлих било је са ознаком “ковид 19” - рекла је Драгана Љубојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана