Ловци на фотеље руше већину у Сребреници

Крстина Ћирковић
Ловци на фотеље руше већину у Сребреници

Сребреница - Пет одборника Савеза СДА-СБиХ који су у Скупштини општине Сребреница опозиција, по два из СДС-а и ДНС-а који су били дио владајуће коалиције, те по један одборник из ПДП-а и Покрета за преокрет обавијестили су руководство парламента да су формирали нову скупштинску већину.

Једанаест одборника затражило је од предсједника и потпредсједника Скупштине општине Хамдије Фејзића (СДА) и Радомира Павловића (СНСД) да у року од 15 дана буде заказана сједница на којој ће бити смијењено руководство парламента. У писменом захтјеву за заказивање сједнице наведена су имена и по једног одборника СДП-а БиХ и СРС-а, али они нису потписали овај акт.

Већину у локалном парламенту до сада је чинило пет одборника СНСД-а, те по два из СДС-а, ДНС-а, СДА и СДП-а. 

- Уласком у коалицију са предсједником сребреничке Исламске заједнице Алијом Табаковићем, који је на челу петорке Савеза СДА-СБиХ, СДС руши српско јединство у Сребреници, настављајући политику из Сарајева која води ка урушавању Српске - рекао је Павловић, који је додао да је увјерен да ће  "представници ДНС-а размислити".

Упозорио је да постоје сазнања о одређеним новчаним обећањима да би поједини одборници напустили постојећу и приступили иницијаторима нове већине.

- То би, ако је тачно, требало испитати и санкционисати - истакао је Павловић.

Фејзић, који је са још једним послаником СДА дио садашње већине, оцијенио је да се ради о класичној борби за фотеље.

- Група одборника окупљена око Табаковића тражила је 30 одсто учешћа у власти, а ја сам, у договору са  представницима српских странака, добио 50 одсто. На помолу је политичка криза у Сребреници, која није потребна ни начелнику Младену Грујичићу (СНСД), ни народу који овдје живи - истакао је Фејзић, констатујући да је веома тешко обезбиједити стабилан рад Скупштине са тијесном већином, као и доношење одлука које су важне за ову општину.

Предсједник Општинског одбора СДС-а и одборник те странке Момчило Цвјетиновић, који је приступио новој већини, каже да је и даље спреман да разговара с представницима СНСД-а о партнерском учешћу у власти и расподјели функција.

- Представници СНСД-а нису жељели да разговарају с нама јер мисле да им са пет одборника припадају све функције и руководна мјеста - тврди Цвјетиновић, који је одбацио тврдње Павловића да СДС руши српско јединство у Сребреници.

Табаковић очекује да се новој већини до почетка сједнице Скупштине општине прикључе још два одборника.

Сукоб и пријетње

Ситуацију у Сребреници додатно компликује све јачи сукоб двије фракције у СДА. У једној је пет одборника Савеза СДА-СБиХ окупљених око Алије Табаковића, које подржава истакнути функционер СДА Садик Ахметовић, а у другој два одборника са Хамдијом Фејзићем на челу. Ахметовић је јуче рекао да му је у петак телефонски пријећено, а да се пријетња односи на његово дијете.

- Безбједносне агенције утврдиле су да је пријетња стигла из Њемачке, од Јакоба Фејзића, брата Хамдије Фејзића - рекао је.

Фејзић је негирао тврдње Ахметовића, додавши да га брат сигурно не би на такав начин бранио. Казао је да Ахметовић не бира средства да га уклони са политичке сцене. Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да је Аметовићу пријетила особа из Њемачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана