Ловачко удружење “Рогатица” броји више од 220 чланова: Заштита ловишта основна задаћа

Сретен Митровић
Ловачко удружење “Рогатица” броји више од 220 чланова: Заштита ловишта основна задаћа

РОГАТИЦА - Лов је од давнина био незаобилазан дио живота значајног броја Рогатичана, што показује и податак да локално ловачко удружење тренутно броји више од 220 чланова, чија је основна задаћа заштита дивљачи и унапређење ловишта.

Удружење “Рогатица” газдује брдским ловиштем “Медник” површине веће од 42.000 хектара, а његов основни задатак, како каже предсједник Управног одбора Дарко Јовичић, био је и остао унапређење ловства кроз узгој и заштиту дивљачи те заштита природе.

С тим циљем је и плански одстрел појединих врста дивљачи, међу којима су и срндаћи. На основу пребројавања током прошле зиме и послије добијања сагласности ресорног министарства у Влади Републике Српске, у тек минулој сезони планиран је одстрел 44 јединке, од којих двије за комерцијалне сврхе, а остале за “душу” матичних ловаца.

- Након што је истекла сезона лова на срнећу дивљач, према обавезној пријави сваког одстрела, дошло се до податка да је одстријељено 34 срндаћа чији су рогови као трофеј ових дана били на оцјени сталне стручне комисије при удружењу - казао је Јовичић.

Општа оцјена комисије, рече он, је да је роговље било просјечне вриједности, а то ће рећи и да су саме одстријељене животиње биле нешто слабије физичке кондиције. Само су једни рогови “зарадили” 109,11 поена, а спретном ловцу Данку Марићу из Рогатице за добар поглед донијели су бронзану медаљу.

Марић, који потиче из породице која се већ генерацијама бави ловом, за “Глас Српске” прича да је 1995. први пут као још голобрад пошао у лов.

- За 28 година бављења ловом на свој конто укњижио сам око 100 јединки срнеће дивљачи и више од 300 дивљих свиња које су ми “специјалност” - каже Марић који сумња да би сви његови ловачки трофеји могли стати у једну просторију просјечне величине.

Пошто је ловна сезона на срнећу дивљач затворена, ловци у Рогатици имају још шансу да се искажу на одстрелу друге дивљачи. Планиран је одстрел два мрка медвједа, 84 дивље свиње и три вука.

Храна

Рогатички ловци планирају, како наглашава Драго Јовичић, да наредне зиме у ловиште изнесу 7.500 килограма сијена, 4.000 килограма гомољасте хране, 11.000 килограма кукуруза и 540 килограма соли.

Планирали су и да изграде још осам нових аутоматских хранилица за дивљач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана