Ловачки савез Српске : Свјетлосни рефлектори за спрјечавање страдања дивљачи у саобраћају

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - Због спрјечавања страдања дивљачи у саобраћају на најкритичнијим дионицама путева у Републици Српској биће уграђено 700 специјализованих рефлектора који емитују плаву свјетлост приликом наиласка возила и дјелују упозоравајуће на дивљач, најављено је из Ловачког савеза Српске.

У Полицијској управи Бијељина Срни је речено да је у прошлој години у овој регији било 12 саобраћајних несрећа у којима је учестовала дивљач, а седам у 2019. години.

Секретар Ловачког савеза Живојин Лазић навео је да је у Семберији у саобраћајним незгодама највише страдала срнећа дивљач.

Свјетлосни рефлектори уграђују се уз ивицу коловоза и при обасјавању фаровима возила стварају плаву свјетлосну ограду дуж саобраћајнице чиме спречавају дивљач у намјери преласка коловоза, а систем је активан само при наиласку возила и нема негативан утицај на возаче јер је смјер свјетлосног снопа супротан од коловоза.

У Ловачком савезу кажу да је ово техничко рјешење примијењенио у Њемачкој и забиљежен је пад саобраћајних несрећа са учешћем дивљачи за 73 одсто.

"У саобраћају најчешће страдају срнећа дивљач и дивље свиње, а највише штете имамо у регији планине Мотајице, на путевима од Прњавора до Градишке, гдје је најкритичнија локација Подградци", рекао је Лазић Срни.

Према његовим ријечима, раније је на ауто-путевима у Републици Српској уграђено 400 звучних сигналних уређаја који одвраћају дивљач од изласка на коловоз.

Осим штете усљед губитка дивљачи, ови случајеви судским пресудама углавном завршавају и великим финансијским ударом на Ловачка удружења, због чега Ловачки савез Републике Српске припрема иницијативу за уједначавање судске праксе код спорова у вези са накнадом штете након саобраћајних незгода у којима учествује дивљач.

"Штета је у прошлој години достигла 600.000 КМ на терет ловачких удружења", навео је Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана