Ловачки савез РС: Одговорност за убијање паса у Котор Варошу тражити код удружења “Узломац”

Срна
Ловачки савез РС: Одговорност за убијање паса у Котор Варошу тражити код удружења “Узломац”

Котор Варош - Одговорност за убијање власничких паса у центру Котор Вароша треба тражити код корисника ловишта, односно у конкретном случају Ловачког удружења “Узломац” Котор Варош, чији је предсједник Недељко Гламочак, кажу у Ловачком савезу Републике Српске.

“Корисник ловишта је дужан да се понаша у складу са Законом о ловству, којим је, између осталог, прописано да не смије бити одстрела на мање од 200 метара од насеља. И чланови ловачког удружења треба да одговарају код наведеног корисника ловишта”, наводи за Срну Стево Рогуља из стручне службе Ловачког савеза Републике Српске и напомиње да Савез није имао сазнања о одстрелу паса у Котор Варошу.

На улицама Котор Вароша јуче су осванули лешеви власничких паса који су током ноћи побијени, а ујутро су их, како тврди Свјетлана Трифуновић из Омладинског волонтерског пројекта, одвезли радници комуналног предузећа “Бобас”.

Трифуновићева, која се годинама бави заштитом паса луталица, нагласила је да ово није први случај, али да сада има доказе да су псе усмртили чланови Ловачког удружења “Узломац”.

“Била сам у граду и имам фотографије аутомобила и убијеног пса. Након што је пас убијен лице је ушло у ауто, које сам пратила, а око пола пет ујутро стала сам испред возила да га зауставим и видим ко је у њему. Имам све доказе”, истакла је Трифуновићева.

У Хигијеничарској служби за напуштене животиње “Јава” из Прњавора, која је раније на основу уговора са општином Котор Варош уклањала псе и смјештала их у азил, рекли су да су упознати о случају убијања власничких паса у Котор Варошу и да ће предузети све што им омогући закон како би кривци били откривени.

Бојан Веселица из Хигијеничарске службе за напуштене животиње “Јава” наводи за Срну да их је о случају који је узнемирио становнике Котор Вароша упознао непосредни свједок који је више часова био присутан и направио доказни материјал.

“Искористићемо све законске могућности и процедуре како би случај био расвијетљен”, обећава Веселица.

Он потврђује да је Хигијеничарска служба за напуштене животиње “Јава” раније имала уговор са општином Котор Варош о кориштењу услуга ове службе и да су у неколико наврата у складу са прописима псе смјештали у азил.

Директор Комуналног предузећа “Бобас” Слободан Јурић каже за Срну да нема информацију о убијеним псима.

“Нисам добио информацију. Ја то не знам. Да је било више паса онда бих знао”, наводи Јурић.

Предсједник Ловачког уружења “Узломац” Недељко Гламочак тврди да Удружење није организовало одстрел паса.

“Ко је год то урадио нека одговара, а буду ли то чланови нашег удружења одговараће дисциплински, јер су јасни прописи о ношењу ловачког оружја. Постоји пријава и нека полиција ради све што је у њеној надлежности”, каже Гламочак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана