"Лоримес 2021" отворио врата, излагачи задовољни посјетом

Јана Кезић
На сајму представљено више од 100 излагача из региона
Foto: Д.Поздеровић | На сајму представљено више од 100 излагача из региона

БАЊАЛУКА - Сајам "Лоримес 2021" на којем се представља више од 100 излагача из Републике Српске, ФБиХ, Србије и Црне Горе отворен је јуче у просторијама “Бањалучког велесајма”.

На овогодишњем сајму 24. по реду обједињене су су три међународне манифестације и то Сајам лова, риболова, екологије и спорта, Сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије те Сајам туризма и угоститељства.

Радно вријеме сајма je од десет до 19 часова, а у суботу од десет до 16, а цијена улазнице је једна марка, док је за пензионере, ђаке и студенте улаз слободан. Сајам је отворио предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који је истакао да је понуда изузетно богата упркос сви потешкоћама због пандемије. Обилазивши штандове и излагаче, како каже, осјећао се веома пријатно.

Желим да честитам излагачима и организатору на храбром потезу, да и у години короне у времену захтјевне епидемиолошке ситуације, организују један овакав сајам. Овакво дружење је прилика да људи промовишу своје производе и своја достигнућа, да виде нечије друге производе како би у неком наредном периоду унаприједили и своју производњу па чак и понудили неком тржишту ван граница РС - рекао је Вишковић.

Додао је ће Влада РС и у наредном периоду радо подржавати овакве активности. 

Бањалука ће три дана бити сајамски град и надам се да ће се сви који су овдје дошли добро осјећати и да ће имати шта да понесу у своје крајеве - казао је Вишковић.

Како је додао, с обзиром да сајам има више од стотину излагача значи да има интересовања и потребе да се овакве и сличне манифестације одржавају, те да су све три представљене гране развојна шанса и потенцијал Српске.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић казао је да се овај сајам у жаргону широм Српске а и окружења зове и сајам лова, те да је неминовно да су на сајму најбројнији управо ловци.

- На нас пандемија на сву срећу није утицала, нисмо имали застоја ни у развоју ловства ни у узгоју и заштити дивљачи, што је наш једини задатак и циљ - казао је Минић. Како је додао, средства која добијају од Владе РС су редовна и на годишњем нивоу износе између 400.000 и 500.000. KM.

Разговарали смо и да се на нивоу РС огранизује посебан сајам лова, како би на основну нових правилника и цјеновника и свега што је урађено у оквиру ловства у времену пандемије, могли да привучемо што већи број иностраних ловаца али и домаћих који могу себи приуштити комерцијални лов, те да на тај начин наши чланови и чланице као и шумска газдинства те привредне огранизације дигнемо на још виши ниво - казао је Минић, додајући да свим ловцима жели добар поглед и мирну руку.

Невзета Бабић - Горалија из Висoког на сајму је изложила сухомеснате производе, а за "Глас" је рекла да су сајмови фантастична прилика за прозвођаче. - Сајам је посјећен, иако је први дан већ има доста посјетилаца. Очекујемо добро дружење и добру продају - казала је Бабић - Горалија.

Власник плантаже љешника "Златни љешник" Зоран Јањетовић потврдио је да су сајмови ове врсте за мале и младе произвођаче од огромног значаја. - Испред Туристичке организације Бањалука изложили смо своје производе. Производимо уља, разне поклон пакете, брашно од љешника, карамелизовани љешник, пржени, са окусом три врсте паприке а ускоро ћемо почети и са производњом чоколаде - казао је Јањетовић, чији је путер од љешника награђен и златном медаљом.

На штанду Туристичке организације општине Будва може се пронаћи богата понуда за новогодишњи програм у трајању од три дана. - Иако је први дан сајма веома смо задовољни посјетом на штанду, очекујемо да ће тако бити и наредних дана - рекао је менаџер у Туристичкој организацији општине Будва Предраг Зец.

Јелена Малешевић испред Туристичке организације Војводина казала је да су на сајам дошли са комплетном понудом и брошурама, које говоре о разним видовима одмора и туризма у Војводини. Како је истакла, на сајму нису први пут и увијек се радо враћају.

Високе стопе раста

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић је на свечаном отварању сајма свима пожелио успјешно излагање као и успјешан крај пословне године.Наша привреда је у девет мјесеци имала високе стопе раста. Враћамо се на ниво који смо имали прије пандемије, тачније на 2018. годину која је била веома значајна и надамо се да ћемо овим трендовима наставити и даље - казао је Рачић.

Покровитељи овогодишњег сајма су Министарство трговине и туризма РС, град Бањалука, Ловачки савез РС и “Шуме РС”.

Медијски покровитељ манифестације је “Глас Српске”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана