Лоренсо Листо тријумфовао на скоковима са Старог моста

Агенције
Лоренсо Листо тријумфовао на скоковима са Старог моста

МОСТАР - Лоренс Листо побједник је овогодишњих 453. традиционалних скокова са Старог моста у Мостару у дисциплини скокови на главу (ласта) чиме је остварио своју 13. побједу и тако достигао рекорд легендарне мостарске ласте Емира Балића.

У скоку на ноге први је био Игор Казић који је такође освојио максималан број бодова. 

Листо је раније најавио како ће се, ако по тринаести пут освоји титулу најбољег, повући из активног такмичења. 

Прије скокова сви скакачи су морали проћи лијечнички преглед који је ове године прошло њих 29, и то 15 у скоковима на главу (ласта), а 14 у скоковима на ноге, али уочи самог извођења скокова неки од њих су одустали од такмичења.

Скокови са Старог моста изводе се у двије категорије - на ноге и на главу (ласта). У скоковима на ноге пожељно је да скакач приликом уласка у воду направи што мањи пљусак (штрап) док је у скоковима на главу обрнуто.

Традиција скокова сеже у далеку прошлост у 16. вијек из времена градње самог моста када је мало ко у заједници која је бројала 4000 становника знао и пливати. Први скок забиљежен је 1664. године док је формално такмичењее установљено 1968. и отад се одржава сваког љета.

Скокови са Старог моста су јединствени будући да се по много чему разликују од фигуративних скокова. Имају 196 позиција које су једним дијелом комбинација спорта и наука, а код скокова са Старог моста ни један скок није исти, постоји само стандард фигура.

Прије такмичења, отворен је и атрактивни зип-лине који повезује Лучки и Стари мост, дуг преко 200 метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана