Лопаре: Служен парастос за гардисте погинуле у муслиманској офанзиви

Срна
Foto: Срна

ЛОПАРЕ- Удружење ветерана "Гарда Пантери" и Борачка општинска организација Лопаре обиљежили су данас три деценије од погибије команданта Бранка Пантелића Пантера, капетана Стевана Лазића и 14 бораца њихове бригаде у септембарској офанзиви муслиманских снага на Прибој и српска села 1992. године.

На Пањику, изнад Прибоја, у општини Лопаре, служен је парастос и положено цвијеће и вијенци, а потом је откривена спомен-плоча и проглашено отварање спомен-парка Бранко Пантелић Пантер.

Према ријечима некадашњег члана Гарде, Љубише Лазића, посљедњег команданта Гарде Пантери, 21. септембар 1992. године је дан поноса и туге.

"Тај дан смо имали највеће губитке током Одбрамбено-отаџбинског рата. Тужни смо јер смо изгубили пуно људи, а поносни јер смо успјели да сачувамо Мајевицу, чиме смо сачували и Семберију, а питање је шта би било и са Републиком Српском", рекао је Лазић.

Он је додао да споменик који је овдје биљежи имена само оних који су погинули у овој јединици.

"Овај дан се памти као пресудан у том моменту. Да није наша војска била консолидована, да нисмо извојевали побједу питање је шта би данас било", рекао је Лазић новинарима.

Александар Лазаревић, учесник септембарских борби на Мајевици и командир Специјалне јединице "Тобутски соколови", рекао је да је та битка била пресудна, да су снаге конослидоване.

"И, након што су 22 села од маја те године до септембра изгубљена, успјели смо да ослободимо Мајевицу и вратимо наша села. Сачували смо овај простор од непријатеља", рекао је Лазаревић, подсјетивши да је његова јединица тада била стигла са Смолуће, али да је храбро извојевала побједу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана